ОСТАННІ НОВИНИ

Україна повернула собі двох політв’язнів з Росії

|

До України прилетіли Геннадій Афанасьєв і Юрій Солошенко. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив президент України Петро Порошенко, передає кореспондент Львівського порталу.

1

«Так, нам вдалося! Ми повернули додому наших громадян.

І так будемо робити, поки не визволимо з полону всіх співвітчизників.

І Кольченко, і Сенцов, і усі, хто знаходиться в заручниках на окупованій території, і кого утримують на території РФ – усі мають повернутися додому. Це записано в Мінських угодах, і сьогоднішня подія доводить їхню ефективність.

767 днів ми чекали цієї миті! Це свято для всієї України. Ласкаво просимо додому!», – написав Петро Порошенко.

Як відомо, у вівторок, 14 червня, відбувся обмін українських політв’язнів у РФ Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка.

За данми Укрінформу, Геннадій Афанасьєв – один з кримських активістів, який під час окупації Криму підтримував рух за єдину Україну, брав участь в акціях протесту.

Афанасьєва затримали 9 травня 2014 року в Сімферополі як фігуранта сфабрикованої ФСБ справи Сєнцова-Кольченка, відомої також як справа «кримських терористів». 24 грудня 2014 року на закритому засіданні Московський міський суд визнав Геннадія Афанасьєва винним в тероризмі і засудив до 7 років позбавлення волі у колонії суворого режиму.

Юрій Солошенко – український пенсіонер, екс-директор полтавського оборонного заводу «Знамя».

Солошенка затримали 5 серпня 2014 року у Москві, куди він приїхав на запрошення свого давнього російського колеги по роботі. Під час затримання у Солошенка вилучили 6 тис. доларів США, які, на думку російських слідчих, мали бути витрачені на придбання секретних виробів. Солошенка звинувачували, що він завербований «фашистським режимом» та збирався вивозити з російського заводу секретне обладнання.

14 жовтня 2015 року Мосміськсуд засудив Юрія Солошенка до шести років колонії суворого режиму за шпигунство проти Росії.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *