ОСТАННІ НОВИНИ

Після двох років долю хижих птахів нарешті визначили

Ольга-Марія Коханевич, Львівський портал

|

Сьогодні, 13 квітня, у Львові пройшов круглий стіл щодо долі хижих птахів, вилучених у фотографів-шкуродерів. Цю проблему вирішували представники Львівського клубу орнітологів, провідні екологи, зоологи та спеціалісти Львівського дитячого еколого-натуралістичного центру, де тимчасово поселили хижих тварин, передає кореспондент Львівського порталу.

orel

За словами ініціатора зустрічі, члена Українського товариства охорони птахів Андрія Кійка, процес переведення птахів на реабілітацію, який тягнеться уже два роки, перетворився ще й на судову тяганину між орнітологами регіону, які ніяк не могли дійти згоди щодо долі вилучених видів.

«У п’ятницю має відбутися чергове засідання, а тому було би дуже добре досягнути консенсусу тут, аби уникнути ще одної суперечки у суді», – запропонував Андрій Кійко.

Колекція червонокнижних видів птахів довгий час перебувала під опікою  Львівського дитячого еколого-натуралістичного центру. Як зазначили присутні фахівці, догляд за орлами і соколами проводився найкращим чином, однак після довгої полеміки орнітологи вирішили, що частина колекції має бути забезпечена зовсім іншими умовами і передана у Галицький Національний природний парк.

Координатор захисної діяльності Національного екологічного центру України Наталя Вишневська розповіла про те, чому вона наполягає на перевезенні хижаків саме у це місце.

«Галицький реабілітаційний центр має дуже хороших фахівців і спеціалістів, вони займаються порятунком диких тварин, яких утримують в неволі. На сьогодні, для цих птахів годі і знайти кращого притулку на теренах України», – сказала вона.

У результаті тривалої дискусії було сформовано список тих рідкісних видів хижих птахів, для утримання яких у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі немає відповідних умов.

Директор еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович нагадав, що окрім семи птахів, про яких уже йдеться у кримінальному провадженні, патрульною службою Галицького РВ УМВС було вилучено канюка степового,  а також, ще два екземпляри – орел могильний та орел змієїдний. Тобто, загалом врятованих птахів є значно більше.

«Ми готові передати одну самку орлана (оскільки інша пара мостить гніздо вже другий рік), одного орла могильника, двох канюків степових та одного орла змієїда. Разом це є чотири особини трьох видів», – зазначив Ігор Антахович.

Володимир Бучко, заступник директора з наукової роботи Галицького НПП додав, що у центрі спеціально готується протсорий вольєр.

«У нашому реабілітаційному центрі перебувають тварини з різними пошкодженнями. Я погоджуюся з тим списком, який зачитав пан Ігор. Також коли ми підготуємо просторий вольєр, зможемо прийняти й сокола-балабана», – додав він.

Окрім того, на круглому столі дійшли згоди, що випадок експлуатації хижих екземплярів браконьєрами неодноразовий, тому наслідуючи це вилучення птахів, у майбутньому можна врятувати ще багато рідкісних видів.

Нагадаємо, що екологічна інспекція визволила хижих птахів-«моделей», долю яких мали визначити на сьогоднішній зустрічі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *