ОСТАННІ НОВИНИ

Вирішити проблему українців з транзитними авто - розвантажити митницю

|

За різними підрахункам, на території Західної України є близько 500 тисяч автомобілі з транзитними номерами, які змушені що 5 днів перетинати кордон з Польщею, що завдає незручностей і їм, і іншим користувачам митниці. Це проблема, яку держава створила сама собі високими митами та акцизами. Як це можна змінити, розповіли начальник Львівської митниці ДФС Левко Прокіпчук та голова ГО «ЗАВТРА» Роман Тузяк, передає креспондет Львівського порталу.

транзитні авто

Як відомо, ГО «ЗАВТРА» та працівники Львівської митниці ДФС працюють над змінами в українському законодавстві, щоб полегшити життя автолюбителям з транзитними транспортними засобами.

«Завдяки конструктивній позиції ГО «ЗАВТРА» ми підготували законопроект про внесення змін до Податкового Кодексу, який на нашу думку десь вирішить це питання. Члени громадської організації його трохи вдосконалили і ми надіслали його депутатам, щоб внести його в сесійну залу для прийняття. Суть законопроекту полягає в тому, що ми на півроку знижуємо ставки акцизів для малолітражних автомобілів в 10 раз, для великолітражних – 5 раз. Також даємо можливість власникам транзитних авто, які вже їх мають, протягом не менше 1 року оформитися за зниженими ставками акцизів», – розповів Левко Прокіпчук.

Активісти вважають, що цей законопроект зможе суттєво розвантажити митні переходи. Зазначимо, що зі 100% авто, які перетинають кордон, близько 65% – на іноземних номерах. З ним українців орієнтовно 62-63%.

«Також ми ведемо перемовини з нашими польськими колегами, щодо того, щоб українці на транзитних авто перетинати кордон через так звану пересічку. Це коли власники транзитних автомобілів «відмічаються» в українських службах про те, що виконали передбачений Митним кодексом обов’язок, але не заїжджають на суміжну сторону. Тобто без здійснення контролю з боку польських служб. Поки що ми наш цим працюємо, але маємо надію, що домовитись такий вийде», – зауважив начальник Львівської митниці.

Через такі вимоги українського закону жителі Львівщини винайшли новий спосіб, як уникнути перетину кордону що 5 днів. Власники транзитних авто підробляють довідки зі станцій технічного обслуговування, що затверджуюють те, що автомобіль ніби знаходить на ремонті і не може в цей час перетнути кордон.

«У зв’язку із збільшенням кількості таких фальшивих довідок, митники Львівщини почали ретельніше їх перевіряти – їздити на СТО та перевіряти, чи авто дійсно ремонтується. Така практика існує ще з 2012 року, але раніше ми перевіряти ці довідки «крізь пальці». Але зараз ми так не можемо робити, потрібно навести порядок. І це дійсно діє! Якщо на початку березня ми могли вдень зловити 60 порушників, то зараз – близько 15. Фактично за місяць, кількість таких довідок зменшилась в чотири рази», – запевняє Л. Прокіпчук.

Зазначимо, що і члени Львівської митниці ДФС, і активісти ГО «ЗАВТРА» вважають, що проблему точно може вирішили зниження податку акциз за розмитнення автомобіля, адже ця сума є  подекути навіть більшою ніж ціна самого авто за кордоном. Тоді чимала кількість водіїв транзитних авто захоче розмитними машину, щоб так часто не перетинати кордон та вільно пересивутись Україною.

Фото: tr.sfs.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *