ОСТАННІ НОВИНИ

Родині Стецько хочуть відкрити музей

|

Народні депутати звернулися до мера Києва Віталія Кличка щодо створення музею подружжя Слави Стецько та Ярослава Стецька в приміщенні за адресою місто Київ, вулиця  Антоновича, 3-Б.

stecko

Впродовж більше ніж 10 років Конгресом Українських Націоналістів проводиться робота по створенню музею подружжя. Для вивчення та увіковічення спадщини Слави Стецько і Ярослава Стецька залучено відомих істориків і музейників.

Збережено та зібрано колекцію, яка нараховує близько 12 тисяч експонатів, серед яких є особисті речі подружжя, рукописи, фото- та відеоматеріали, листівки, документи, скульптури, картини та велика приватна бібліотека. Наразі приміщення, в якому планується створити музей, орендує Конгрес.

«Перевагою визначення саме цього приміщення для облаштування музею подружжя є той

факт, що в ньому працювала Слава Стецько, як перша Голова Конгресу та народний депутат

України другого, третього та четвертого скликань. Конгресом виконано капітальний ремонт

орендованих приміщень та суттєвий ремонт приміщень спільного користування будинку», – йдеться в депутатському запиті.

Також депутати сподіваються на особисте сприяння Кличка.

«Враховуючи вищевикладене, керуючись п. 2, ст. 15 Закону України «Про статус народного депутата України», прошу Вашої безпосередньої участі та сприяння у створенні музею подружжя Слави Стецько та Ярослава Стецька та розглянути можливість прийняття рішення КМДА про створення даного музею», – зазначено у документі.

Під запитом підписалися народні депутати Наталія Кацер-Бучковська, Віктор Єленський, Ігор Васюник, Ярослав та Богдан Дубневичі, Ганна Гопко інші.

Довідка:

Ярослав Семенович Стецько – український політичний та військовий діяч, активний діяч ОУН. З 1941 року – перший заступник провідника ОУН-Б Степана Бандери. У 1942–1944 роках перебував у німецькому концтаборі Заксенгаузен. Після звільнення керував антибільшовицьким блоком народів, був головою Проводу ОУН-Б.

Ярослава Йосипівна Стецько – українська політична діячка, журналістка, співорганізатор Червоного Хреста УПА, жіночої мережі і юнацтва ОУН, Антибільшовицького блоку народів (АБН). Дружина Ярослава Стецька. Голова ОУН-Б (1991—2001). Перший лідер партії Конгрес Український Націоналістів (КУН). Депутат Верховної Ради України другого, третього і четвертого скликань.

Фото: соціальні мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *