ОСТАННІ НОВИНИ

Чи варто народжувати на Мечникова?

Андрій КОТЕНСЬКИЙ, Львівський портал

|

Міському пологовому будинку №1, який двічі зупинявся минулого року на перемивку, оновили обладнання на 2,7 млн грн. Про це повідомила головний лікар Міського комунального клінічного пологового будинку №1 Людмила Шекета під час журналістської ревізії пологового на вулиці Мечнікова, 8 передає кореспондент Львівського порталу.

11

Охорона материнства і дитинства, безпечна вагітність, пологи та збереження здоров’я новонародженим – один із пріоритетних напрямків управління охорони здоров’я. Про це переконував присутніх начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

За його словами, минулоріч із міського бюджету виділили близько 10 мільйонів гривень на покращення пологових будинків у Львові.

«Першочергово кошти йдуть на покращення матеріально технічної бази, зокрема придбання сучасного обладнання», – запевняв чиновник.

Тим часом завідувач неонатологічного відділення пологового будинку №1 Лілія Миронович хизується, що їхня лікарня має усе необхідне обладнання.

33

«Єдиного профісіоналізму та тепла сердець недостатньо, аби приймати на світ та виходжувати маленьких діток. Для цього потрібне обладнання, яке дякувати Богу нам подарували минулого року», – пишається вона.

14

За її словами, придбано новий неонатальний інкубатор, що призначений для надання невідкладної допомоги недоношеним та незрілим дітям з дихальними розладами.

13

«Це надзвичайно-важливий прилад, який допомагає немовляті вижити, адже дбає про малюка так, наче він перебуває в утробі мами… Тепер у нашому пологовому відділенні їх сім штук. Два з безпосередньо задіяні на цю мить, а решта 5 перебувають у спецприміщенні на зберіганні», – повідомила Лілія Миронович.

15

Важливим оновленням пологового також стало придбання нової лампи для фототерапії, яку використовують для лікування дітей з груповими і резусними конфліктами (жовтянички – авт.) без медикаментозного втручання.

12

Також журналістам продемонстрували індивідуальні зали для народжування, що на 100% забезпечені фетальними кардіомоніторами, які дають можливість контролювати стан плоду під час пологів, та зручними акушерськими ліжками-трансформерами, на яких можна народжувати навіть навпочіпки.

18

27

20

Для розслаблення породіллі встановлено стінки-драбинки, м’яч для вагітних, додатковий підігрів та створена зона для партнера – людини, яка може підтримувати породіллю під час пологів.

19

Гордістю пологового будинку на Мечникова став новий мобільний ультразвуковий скануючий прилад за майже 500 тисяч гривень. Його продемонструвала журналістам сама головний лікар лікарні Людмила Шекета.

22

«Цим приладом можна надавати допомогу вагітним жінкам, у будь-якій кімнаті пологового будинку. Починаючи з приймального покою і завершуючи будь-яким відділенням. Його використовують у тих випадках коли жінку не варто додатково транспортувати. Цей сканер допомагає вирішити масу питань діагностики, що допомагає приймати правильні рішення щодо кожної жінки. Він єдиний у нашій лікарні, але цього цілком достатньо, адже він портативний», – розповіла Л. Шекета.

24

Варто додати, що за бездоганною чистотою та стерильністю стежать щодень. Схема проста і обіцяють, що дієва: контролюючий ставить невидиму печатку із датою на будь-якому місці палати, проте її видно при спецосвітленні. Тож прибиральник має ідеально продезінфікувати усе приміщення, аби стерти контрольну печатку.

25

Проте навіть такі строгі методи контролю чистоти не можуть вберегти пологовий будинок від процесу повного очищення.

28

«Повне очищення і дезінфекція пологового відділення – багатокомплексний процес… Його необхідно робити регулярно. На час закриття пологового відділення на дезінфекцію також проводять поточні ремонти, бо цього не можливо зробити, коли відділення заповнене породіллями. Востаннє міський пологовий будинок №1 закривали на повне очищення на 2 – 3 тижні у листопаді 2015 року. Такий пологовий будинок, як наш, має проходити процес повної дезінфекції щороку», – повідомила Львівському порталу Лілія Миронович.

Проблему минулорічного спалаху інфекції на Мечникова знайшли і подолали?

«Немає хірургії, акушерства та гінекології без ускладнень і ми цього не приховуватимемо. Минулоріч міський пологовий будинку №1 двічі зупинявся на перемивку та дезінфекцію приміщень через спалахи інфекції. Проблему знайшли та вирішили. Обстеживши весь персонал, виявили п’ять носіїв стафілококу. Сьогодні всі повністю здорові, ніхто не є носієм, і після відновлення роботи відділення ніхто з дітей та матерів не хворів», – зазначив Володимир Зуб.

Водночас головний лікар Людмила Шекета уточнила, що в закладі регулярно перевіряють кожного працівника пологового відділення. Навіть тих, що можуть бути умовно хворими – перенесли ангіну чи ГРВІ.

«Наступна велика перевірка запланована на квітень. Тоді відберуть посіви у персоналу та проведуть дезінфекційні заходи. А у червні відбудеться планове закриття на дезінфекцію усього пологового відділення», – повідомила вона.

16

31

29

30

У той час, коли жінки, які перебувають у палатах зі своїми немовлятами теж розповідали присутнім, що задоволені умовами пологів, В. Зуб. кулуарно смакував результати перевірки: «Хто поніс відповідальність за розвал Перинатального центру у Львові? Титанічні зусилля… Гроші дайте… Кажуть ми досягли? Та чого Ви досягли? Якби Зуб завалив хоча б одну палату у міському пологовому будинку, то його б в зубах носили. Необхідно добре працювати і вимагати цього від інших».

10

Цікаво також, що сам пологовий будинок створений у 1979 році і розрахований на 180 акушерсько-гінекологічних ліжок.

В закладі функціонує 11 індивідуальних пологових залів, 2 сімейні зали, 2 палати для вагітних роділь та породіль з інфекційними захворюваннями в стадії гострих клінічних проявів.

17

У 2015 році тут провели 4428 пологів, народилося 4493 дитини, з них 23% породіль – мешканки Львівської області та інших міст України.

32

Хоча заклад комунальний і офіційно безкоштовний на форумах Львова матусі переповідають, що за природні пологи на Мечникова доведеться викласти від 2500 гривень. Пологи із ускладненнями обійдуться дорожче.

34

Фото: Андрій Котенський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *