ОСТАННІ НОВИНИ

Ірина Юзик: «Ми готові забирати Надію. І стояти. У нас ще є хризантеми, гербери, іриси…»

|

Львівська журналістка та подруга Надії Савченко про підтримку Надії у російському Ростові:

юзик

«Ми приїхали під СІЗО Новочеркаська (пару км від Ростова) на таксі десь перед 10 ранку, нам дзвонили і казали не виходити, поки не буде консулів і нардепів. Довкола стояло з десяток автозаків, кишіло правоохоронцями.Таксист (родом з Абхазіі) трусився за себе і за нас, але не виганяв. Перше інтерв’ю у мене взяла журналістка ТСН у машині таксі. Вона сказала приблизно так: не виходьте, вас збираються заарештувати, давайте спершу бодай відео запишемо. І запитала, чи ми усвідомлюємо. на що йдемо, і чи готові до арешту, і чи нам не страшно. Впродовж дня мені сказали те саме та задали ідентичні запитання майже всі присутні журналісти. Страшно було дуже.
Приїхали консули і нардепи з «Батьківщини». Ми вийшли зі згорнутими плакатами, у мене були квіти. Силовики оточили нас і попередили, що нам нічого не можна робити. Вручили закон, що біля резиденції Президента і тюремних установ заборонено проводити будь-які акції, ближче ніж 50 метрів. Дивно, але вони хвилювалися, у них трусився голос. “У вас плакаты”… “Вони згорнуті”. “Здесь нельзя…” “Стояти не можна?” “Стоять можна… Какие у вас цветы…” “Квіти не можна?” “Цветы можна…”
Віра віддала мені їх вчора після суду, хтось хотів їх викинути вранці, я не дала. Друзі привезли ще хризантем, гербер, ірисів. Це було єдине, що ми могли тримати, що могли туди принести. Ми просто стояли у Надії під СІЗО так, як вона писала: прийде мама, сестра, подруга, друг, українець… Не провокували, нікого не ображали, тримали квіти, не втрачали надії. Вони ходили за нами тінню, чорні як ніч. Надя знала, що ми поруч, мені здається, це важливо. Вона вибрала життя. Це головне. А політичні ігрища, які зараз розігрують навколо неї, це другорядне. Віра привезла закордонний паспорт Надії, ми готові її забирати. І стояти. У нас ще є хризантеми, гербери, іриси…»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *