ОСТАННІ НОВИНИ

На Личакові перепоховали останки в’язнів пересильної тюрми

|

Сьогодні, 3 лютого, на полі почесних поховань № 76 Личаківського цвинтаря відбулася урочиста церемонія перепоховань 511 останків в’язнів пересильної тюрми № 25, що в 1944-1955 рр. функціонувала у Львові на вулиці Полтв’яна (тепер проспект В. Чорновола, 45). Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

2bb91aaf-2860-4aa5-8fae-836db06c3464

Усі останки ексгумували впродовж 2014-2015 років з території будівництва музейного комплексу «Територія Терору» на проспекті Чорновола, 45 та земельної ділянки в садовому кооперативі «Світоч» (6-ий Топольний провулок). Розкриття масових захоронень на замовлення Меморіального музею «Територія Терору» за кошти міського бюджету виконали фахівці КП ЛОР «Доля».

114822d6-201c-495f-90be-edc5a096e73a

У вересні 2013 року власник ділянки в садовому кооперативі «Світоч» під час земляних робіт виявив людські кісткові рештки і повідомив про це керівництво Меморіального музею «Територія Терору». Фахівці комунального підприємства  «Доля», яке займається пошуком поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій, провели обстеження і підтвердили, що на території є масові захоронення. У зв’язку з цим виникла необхідність подальших пошуково-ексгумаційних робіт, за час проведення яких дослідники розкрили декілька десятків поховальних ям. Влітку 2015 року пошуковці також виявили понад 20 людських останків на території будівництва музейного комплексу «Територія Терору» на просп. В. Чорновола, 45. На перші «знахідки» натрапили будівельники. За словами директора комунального підприємства «Доля» Святослава Шеремети, характер захоронень, зокрема покладені у неправильному напрямку ноги і голови людей, відсутність трун чи бодай дерев’яних скринь, або ж скинуті до однієї труни декілька останків свідчить про те, що це здійснили представники радянських каральних силових структур.

Відповідно до розпорядження Львівського міського голови від 30.12.2015 № 569 «Про перепоховання останків жертв політичних репресій» усі ексгумовані рештки передали Львівському комунальному підприємству «Музей «Личаківський цвинтар» для поховання за християнським обрядом у крипти на полі почесних поховань № 76.

Фото: ЛМР

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *