ОСТАННІ НОВИНИ

Дельфінарій у Трускавці відкрили незаконно і Держекоінспекція про це знала, - зоозахисниця

|

Над відкритим у листопаді 2015 року дельфінарієм «Оскар» у Трускавці згущуються хмари: Держекоінспекція звернула увагу на звернення зоозахисників та екологів та нагрянула з перевіркою до місця тримання морських тварин. Цей крок хоч і вистражданий, та дуже важливий, адже дає шанс припинити експлуатацію та повернути дельфінів додому – у море. Про це Львівському порталу у коментарі розповіла координатор ГІ «Захист тварин у Львові»  Наталія Вишневська.

дельфінарій

За словами Наталії Вишневської, сам факт відкриття такого дельфінарію суперечив законодавству України.

«Те, що у Трускавці будується дельфінарій, – нам (зоозахисникам, -ред.) про це було відомо давно. На той час це була законна діяльність. Але перевірити документи на тварин тоді ми не могли, бо цих тварин там не було. Коли була прийнята поправка до закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», тобто стаття 25, яка прямо забороняє дельфінарії без морської води, це питання ми почали піднімати перед Державною екологічною інспекцією, намагалися це висвітлювати. Ми доносили і до власників, що цей заклад не можна відкривати, тому що він порушує законодавство України. Але регулюючі органи і  представники від Держекоінспекції і місцевої трускавецької влади закрили, напевно, на це очі. Тобто, пішли, можливо, на якісь неправомірні дії і видали дозвільні документи. Тому що це й дельфінарій не міг відкриватися, бо вже діяла заборона.

Заоозахисниця наголошує, що активісти багато разів намагалися «достукатися» до Держекоінспекції, поки дельфінарій у Трускавці розважав гостей і заробляв кошти.

«Ми декілька разів звертались до Держекоінспекції, але в останній раз, коли ми вже подали звернення до комітету з екополітики до Верховної Ради, вже тоді почався рух. Крім того, що Національний екологічний центр це питання  підняв, до нас долучилися інші екологічні організації. Це питання піднялося на вищому рівні і тоді екологічній інспекції вже не було куди діватися, і вона поїхала у дельфінарій із перевіркою. До цього моменту це було ігнорування своїх обов’язків інспекцією, тому що посадовці  прекрасно знали, що у Трускавці відкривається дельфінарій попри заборону», – наголосила Н. Вишневська.

Головними порушеннями у діяльності дельфінарію, які розглядатиме суд, є тримання тварин не в морській воді та привласнення тварин, що занесені до Червоної книги України. Наталія Вишневська разом з іншими львівськими зоозахисниками переконана: цей заклад таки має закритись.

«Перевірка дельфінарію «Оскар» відбувалася за ініціативою безпосередньо звернення  Національного екологічного центру України та інших зоозахисних та природоохоронних  організацій. Ми спробуємо зі свого боку бути третьою стороною, будемо висвітлювати публічно  цей процес і приймати безпосередню участь. Саме суд поставить остаточну крапку у цій справі», – наголошує захисниця тварин.

Раніше Львівський портал повідомляв, що Держекоінспекція хоче забрати дельфінів із неволі Трускавецького дельфінарію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *