ОСТАННІ НОВИНИ

Держекоінспекція хоче забрати дельфінів із неволі на Львівщині

|

Державна екологічна інспекція Львівщини в суді вимагає забрати рідкісних дельфінів із неволі дельфінарію «Оскар» у Трускавці, що на Львівщині. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Державної екологічної інспекції у Львівській області.

48

Таке рішення було прийнято після позапланової перевірки ТзОВ «Аквадельф» дельфінарій «Оскар-Трускавець», що здійснювали на підставі звернень громадян за згодою Держекоінспекції України.

В ході перевірки працівниками Держекоінспекції встановлено факт утримання в неволі шести особин Чорноморського дельфіна-афаліна, що занесені до Червоної книги України та трьох особин північних морських котиків.

«В межах дельфінарію тварини утримуються без дозволу на утримання диких тварин у неволі, дозволу на право займатись розведенням у неволі тварин, які занесені до Червоної книги України, дозволу на проведення заходів із залученням тварин та з порушенням правил і норм утримання дельфінів в умовах неволі», – йдеться у повідомленні екоінспекції.

За фактом порушення вимог Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про тваринний світ», «Про Червону книгу України» передбачено відповідальність. Матеріали перевірки скеровано в Трускавецький міський суд для притягнення до адмінвідповідальності посадових осіб та застосування конфіскації об’єктів тваринного світу.

Варто додати, що згідно українського законодавства, утримання диких тварин у неволі допускається, якщо створені умови, що відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям, і тимчасово заради порятунку. Утримання диких тварин у неволі без створення відповідних умов та дозволів заборонено.

Розведення в неволі рідкісних та таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тварин може дозволятися з метою їх збереження, охорони і відтворення насамперед, якщо цього неможливо досягнути в природних умовах, а також у науково-дослідних та інших цілях, які не мають наслідком скорочення чисельності цих тварин.

Створення і поповнення зоологічних колекцій, живих колекцій зоопарків, зоосадів, океанаріумів тощо, шляхом вилучення тварин з природного середовища провадяться лише за дозволами, що видаються центральним органом  виконавчої влади, що реалізує  державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Переселення тварин у нові місця перебування, акліматизація нових для фауни України видів диких тварин, а також заходи щодо схрещування диких тварин допускаються в науково-дослідних і господарських цілях з урахуванням науково обґрунтованих експертних висновків за відповідними дозволами. Самовільне переселення диких тварин забороняються.

Спеціальне використання (добування, збирання) об’єктів Червоної книги України здійснюється у виняткових випадках лише  у наукових і селекційних цілях, у тому числі для розмноження, розселення і розведення у штучно створених умовах, а також для відтворення популяцій за дозволом центрального органу виконавчої влади…

Спеціальне  використання об’єктів Червоної книги України з метою отримання прибутку забороняється.

За порушення правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах передбачено штраф із конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу.

Як відомо, дельфінарій у Трускавці є першим та єдиним на території Західної України.

Загальний квиток на розважальне шоу коштує від 150 гривень. Фото з дельфінами платні – 200 грн. А за плавання з дельфінами впродовж 5 хвилин вам потрібно викласти із кишені ще 800 гривень.

Фото: truskavich

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *