Від учора, 28 листопада, у греко-католиків та православних християн розпочався Різдвяний піст, передає кореспондент Львівського порталу.
Триває Різдвяний піст 40 днів – з 28 листопада до 7 січня. Різдвяний піст за тривалістю майже дорівнює Великому посту, але менш суворий. Його можуть не дотримуватися: хворі, літні люди, вагітні, діти і люди, зайняті тяжкою фізичною працею. У дні Різдвяного посту слід утримуватися від вживання м’яса, вершкового масла, молока і яєць. У понеділок, середу і п’ятницю забороняються риба, вино і єлей (освячена оливкова олія), дозволяється їжа без олії тільки після вечерні. В інші дні – вівторок, четвер, субота та неділя – дозволено приймати їжу з рослинним маслом. Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні та недільні дні й великі свята, наприклад, у свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, в храмові свята і в дні великих святих, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята припадають на середу або п’ятницю, то дозвіл поста покладено тільки на вино і оливкове масло. З 2 по 6 січня піст стає більш суворим, а 6 січня, у Святвечір напередодні Різдва, віруючі не вживають їжу до першої зірки.
Фото: соціальні мережі