ОСТАННІ НОВИНИ

Кабмін відібрав у населення місяць пільгового тарифу на газ

Андрій КОТЕНСЬКИЙ, Львівський портал

|

Відтепер для споживачів, які використовують газ для індивідуального опалення або комплексного споживання діятиме ціна 3,6 грн. за 1 м куб. газу на обсяг всього 1 200 куб. м, що будуть спожиті за 6 місяців опалювального сезону – 01 жовтня 2015 по 31 березня 2016 року.

15

Хоча споживачі отримали можливість «переносити» невикористані обсяги газу на наступні місяці, в уряді не врахували, що опалювальний сезон в Україні триває зазвичай не шість, а сім місяців! До цього міжопалювальний період тривав – з 1-го травня по 30 вересня включно. Саме у цей період вартість газу для населення становила 7,188 грн. за 1 куб. м. газу.

Як буде здійснюватися розрахунок за газ, спожитий у жовтні?

За даними від ПАТ «Львівгазу», Кабмін запровадив новий порядок використання газу за пільговою ціною постановою № 872 від 30 жовтня 2015 року.

За об’єм спожитий понад 1 200 куб. м споживачу доведеться заплатити повну ціну – 7,188 грн. за 1 куб. м. газу. Наприклад, споживач за 6 місяців опалювального періоду використав 1500 куб. м газу, то сума до сплати становитиме 6476,4 грн.: 1200 куб. м х 3,6 грн. = 4320 грн., 300 куб. м. х 7,188 грн. = 2156,4 грн.

Однак, у зв’язку з тим, що  нововведення вступили в дію лише з 04 листопада, нарахування за природний газ, спожитий у жовтні споживачам було здійснено виходячи з пільгової ціни, яка діяла на норму до 200 куб. м на місяць. Якщо, наприклад, сім’я за теплий жовтень використала 250 куб. м газу, то сума до сплати становитиме 1079,4 грн.: 200 куб. м х 3,6 грн. = 720 грн., 50 куб. м. х 7,188 грн. = 359,4 грн.

За підсумками споживання газу у листопаді таким споживачам буде проведено перерахунок, виходячи з норми 1200 куб. м. на опалювальний період. Перерахунок споживачам буде здійснено автоматично, тому додатково звертатися до газового господарства немає необхідності. Різниця у вартості газу залишиться на особистому рахунку споживача і буде врахована при здійсненні наступних платежів.

Щоб уникнути непорозумінь при нарахуванні за газ, споживачам необхідно подавати фактичні показники лічильника до газового господарства кожного місяця (30-31 числа) у будь-який зручний для себе спосіб. Детальну інформацію про способи подачі показника лічильника можна дізнатися на офіційному сайті «Львівгазу», у рубриці «До уваги споживачів». У випадку виникнення спірних питань щодо обсягу спожитого газу, представник газового господарства здійснює зняття контрольного показника лічильника за підписом споживача.

Для споживачів, які використовують природний газ для приготування їжі або приготування їжі та підігріву води, протягом року продовжує діяти єдина ціна газу – 7,188 грн. за 1 куб. м.

Споживачам, які планують вкластися у нові норми споживання газу, необхідно економити вже сьогодні. Наразі цьому сприяє погода. Та чи не обернеться економічною трагедією опалювальний сезон для сімейного бюджету українців, побачимо вже невдовзі…

Раніше Львівський портал повідомляв, що в Україні не можуть самотужки сплатити компослуги вже майже чотири мільйони родин. Водночас в Уряді очікують, що ще близько одного мільйона українських сімей звернеться за субсидіями.

Учора стало відомо, що підвищення тарифів на газ для населення визнали незаконним.

Нові тарифи на житлово-комунальні послуги можна переглянути тут: Скільки доведеться платити.

Альтернативу газовому опаленню можна переглянути тут: Як не замерзнути у новому опалювальному сезоні.

Матеріал підготовлено за даними ПАТ «Львівгазу»

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *