Альтернатива газу. Як не замерзнути у новому опалювальному сезоні

Андрій КОТЕНСЬКИЙ, Львівський портал

|

Добрий господар готується до зими влітку, а у справжніх галицьких ґазд приготування до наступної зими стартувало ще до завершення опалювального сезону. Цьогоріч нечуваному ажіотажу з пошуків альтернативних джерел тепла посприяли «космічні» тарифи на блакитне паливо.

Як відомо, рішення про підвищення тарифів прийняла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Відтепер мінімальний тариф для індивідуального опалювання та приготування їжі зросте до 3,60 грн за 1 м3, і це лише при обсязі споживання до 200 м3 природного газу на місяць, бо ті, хто використовуватимуть газ понад норму, платитимуть майже у сім разів більше – 7,188 грн за 1 м3. А у період міжсезоння – з 1 травня по 30 вересня – вартість природного газу, незалежно від обсягів споживання, реалізовуватимуть по найдорожчій ціні – 7,188 грн за 1 м3.

Звідки НКРЕКП витяг ефемерні цифри на вартість газу можемо лише здогадуватися. Та затягують гордіїв вузол суперечливі погляди самих газових експертів. Одні переконують українців, що підняття ціни на газ для населення зумовлене приведенням вартості газу у відповідність до економічно обґрунтованого рівня. Інші ж запевняють, що нові ціни необґрунтовано завищено та викривлено на користь монополістів газового ринку.

Щоб нового опалювального сезону рахунки на тепло не краяли ваше серце Львівський портал підготував власну підбірку найсучасніших альтернативних методів обігріву, які вже сьогодні активно пропонують на ринку.

Охочим на ділі досягнути енергонезалежності та газової економії доведеться викласти кругленьку суму. Адже ціни на системи альтернативного опалення різні й коливаються від десятків до сотні тисяч гривень.

Найдоступнішими для покупців є твердопаливні каміни. Це металеві камери згоряння, які при спалюванні твердого палива нагріваються і віддають тепло. На ринку зустрічаються імпортні та вітчизняні каміни.

До прикладу, імпортна «Lechma», окрім традиційних повітряних камінів, пропонує каміни з «водяною сорочкою». Покупців заманюють грітися і насолоджуватися багаттям за склом у власному домі. Вартість повітряних камінів стартує від 880, а камінів з водяним контуром від 1200 євро. (орієнтовно 23 та 32 тисячі гривень відповідно – авт.)

Натомість український виробник камінів ЖАРКО запевняє, що впровадив у свою продукцію кращі європейські розробки, що пристосовані до українських погодних умов. Фірма також пропонує два види камінів. Вартість повітряних стартує від 625, а з водяним контуром – від 631 євро (16250 та 16400 гривень відповідно – авт. )

Значну конкуренцію камінам створюють твердопаливні котли. Це системи, які передають теплову енергію теплоносію (батареям – авт.). Найбільшою їхньою перевагою, порівняно з камінами, є значно більший час горіння на одному завантаженні палива та великий вибір модифікацій на ринку. До прикладу, на нещодавній виставці «Новітні системи енергозбереження тепла», яка проходила  у Львові, покупцям презентували з десяток цікавих вітчизняних рішень. Зокрема:

Компанія «ВІТА клімат» презентувала твердопаливний котел, призначений для обігріву побутових та промислових приміщень. Устаткування не лише позбавляє від газової залежності, а й не потребує буферної ємності (теплового акумулятора). Нехитре устаткування при одному завантаженні дров горить 32 години. Термін окупності до трьох років. Стартова ціна від 25 тисяч гривень.

Водогрійні, промислові твердопаливні котли БОВО, вже з’явилися у котельнях Львівщини, які відмовляються від дорогого газу. Але якщо ви не власник маєтку житловою площею від 500 м2, то шукайте альтернативу… Стартова ціна найдешевшого котла від 63 тисячі гривень.

Теплогенератори МАКАГРОТЕХ – системи опалення без газу, в яких паливо в результаті нагріву без достатньої кількості повітря розкладається на прості горючі гази і твердий залишок. Такими теплогенераторами виробник пропонує обігрівати чималі промислові площі. Окрім того, створено версію для обігріву невеликих житлових будинків. Вартість системи вираховують фахівці компанії. До прикладу, на обігрів невеликого будинку готуйтесь викласти близько 35 тисяч гривен.

ВАТ «Львівський експериментальний механічний завод» пропонує твердопаливний піролізний модульний котел для опалення та гарячого водопостачання. Система працює на будь-якому твердому паливі. Його ціна коливається залежно від вартості металу на ринку. На сьогодні за такий котел необхідно викласти від 25 тисяч 440 гривень.

Твердопаливні котли тривалого горіння від українського виробника «Альтеп-центр» зігріють не лише повітря, а й воду. Вартість найбюджетнішого варіанту ALtep стартує від 19 тисяч 400 гривень.

Виробник твердопаливних котлів довготривалого горіння SWaG пишається, що у роботі його системи використовується метод згорання від верхніх шарів. Відтак котли цього бренду можуть гріти 5 діб на одній загрузці палива. Сировиною для горіння є дрова, вугілля, брикети та пелети. За найдоступніший котел доведеться викласти 25 300 гривень.

Твердопаливні котли Буран використовують у своїй роботі запатентовані інноваційні розробки українських теплотехніків. Якщо вірити характеристиці системи, то однієї закладки дров вистачає на 30 годин горіння, а такої ж кількості вугілля на 4 доби. Вартість бюджетного «Бурану» стартує від 26 тисяч 50 гривень.

Гідну конкуренцію українським виробникам складають й зарубіжні компанії, з різноманітним асортиментом цін. Зокрема, українсько-чеське підприємство ROJEK (Ройек-Львів) на ринку працює 22 роки. Компанія виготовляє великі промислові та малі твердопаливні котли для обігріву менших помешкань. Вартість найдешевшої модифікації на сайті відсутня. Проте за систему для обігріву маєтку від 400 до 500 м2 доведеться віддати 3500 євро (91 тисячу гривень відповідно – ред.)

Литовські котли фірми Liepsnele пропонують грітися завдяки дровам чи вугіллю. Їхня вартість починається від 1500 євро (близько 40 тисяч гривень – авт.)

Найдешевшими львів’янам пропонують турецькі котли Termodinamik з об’ємною камерою згорання, обладнані електронним керуванням процесу горіння. Вартість найменшого котла стартує від 20 тисяч гривень.

Але, якщо ви не хочете відмовитися від свого старого котла, то можете його «прокачати». Зокрема, польський бренд пальників Pellas®X, пропонує економити на газі, «припаркувавши» спеціальний «пальничок» до вашого котла. Такий пальник призначений для спалювання паливних гранул (пелет) у котлі або печі. Процес подачі гранул в пальник відбувається автоматично з бункера за допомогою шнека. Особливих вимог для установки пелетного пальника немає, адже він встановлюється фактично на будь-який котел у вже існуючий отвір подачі палива.

Європейська пропозиція реалізовується за євровалюту. Стартова ціна від 1450 одиниць (близько 38 тисяч гривень + пелети – ред).

Але, щоб надійно позбутися проблем з опаленням, необхідно рухатися на крок попереду тенденціям ринку. Стрімкий ажіотаж і відмова від газу веде до «завтрашнього» подорожчання вартості твердого палива. І негативні наслідки глобалізації відчутні вже сьогодні, адже лише за останній рік вартість дров зросла фактично вдвічі.

Фахівці запевняють, що не потрібно гаяти часу на твердопаливне устаткування, адже новітні технології вивели на український ринок генеруючі системи, які активно впроваджують у Європі.

Мова йде про теплові насоси – це система, яка призначена для здійснення автономного обігріву, а також для подачі гарячої води. Такі установки займають зовсім мало місця, є екологічно чистими і економічними. Працюють теплові насоси за рахунок використання енергії від джерела з низькою температурою (повітря, земля, озера, річки), до споживача з більш високою температурою.

Термін служби теплових насосів провідних брендів до їхнього капітального ремонту становить 10-15 опалювальних сезонів.

Зокрема, шведська компанія NIBE презентувала у Львові тепло без газу із кондиціонуванням. Для цього можна обрати рідкопаливний котел чи навіть устаткування, яке допоможе згенерувати енергію сонця, землі або навіть ґрунтових вод. Єдина біда – ціни. Від семи тисяч гривень доведеться викласти за різновид аксесуарів. А саме устаткування обійдеться від 184 тисяч гривень.

Модельний ряд теплових генеруючих носіїв на цьому не завершується. Популярною є японська продукція Mitsubishi Zubadan. Генеруючі насоси компанії призначені для опалювання котеджів, будинків, виробничих і офісних будівель. Відмінною рисою цих систем є можливість роботи до -25С зовнішньої температури, що фактично знімає необхідність установки додаткового джерела тепла. За найдешевший насос, що віддає тепло, доведеться викласти всього 42 тисячі гривень. Щоправда, подібна система із обігрівом води обійдеться від 160 тисяч гривень.

Китайські теплові системи Cooper&Hunter починають реалізовувати від 35 тисяч гривень. Однак гарантійний термін експлуатації насосів становить лише 2 роки. Американці пропонують насоси ClimateMaster, вартість яких стартує від 133 тисяч гривень.

Варто згадати, що на ринку присутній і український виробник генеруючих геотермальних насосів VDE. Стартова ціна найдоступнішої моделі нашої продукції стартує від 82 тисяч гривень.

Зауважмо, що за товаром краще звертатися безпосередньо до виробника. Якщо на камінах чи котлах вартість «навару» посередників не відчутна, то на генеруючих насосах заробляють до 15 тисяч гривень на одній системі.

Фото: Андрій Котенський