ОСТАННІ НОВИНИ

Завтра у Львові відзначать річницю Шашкевича

|

Завтра, 6 листопада,  на Львівщині відзначать 204 річницю від дня народження отця Маркіяна Шашкевича. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

шашкевич

З нагоди 204-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича у м. Львові о 10:00 год. відбудеться урочисте покладання квітів біля пам’тника М. Шашкевичу (вул. Коперника).

Також урочистості з відзначення пам’ятної дати відбудуться біля музею-садиби  М. Шашкевичу у с. Підлисся, Золочівськаого району та у Мостиському і Жовківському районах Львівщини.

Довідка:

Народився Маркіян Шашкевич 6 листопада 1811 р. у с. Підлисся Золочівського повіту. Вчився Маркіян у Золочеві, Бережанській гімназії, у 1838 р. закінчив Львівську духовну семінарію, був вільним слухачем Львівського університету. Закінчивши семінарію, став парафіяльним священиком у Гумниськах, Нестаничах і Новосілках.

Шашкевич взяв на себе роль борця за рівноправність української мови, став духовним натхненником національного пробудження Галичини. Очоливши «Руську трійцю», разом з Яковом Головацьким та Іваном Вагилевичем, видав альманах «Русалка Дністровая»(1837). Вже після його смерті Яковом Головацьким була видана «Читанка» для малих дітей (1850).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *