Забудовники з допомогою місцевої влади нищать архітектуру Львова – архітектори

|

Через незаконні забудови Львів може втратити не лише свою історичну привабливість, а й стоїть на межі виключення із списку ЮНЕСКО. Про  це під час сьогоднішньої конференції «Сучасна архітектура Львова: реалії та перспективи» повідомили Львівські архітектори, передає кореспондент Львівського порталу.

86

Архітектори обурені вакханалією навколо розвитку містобудування, Зокрема, голова обласної організації національної спілки архітекторів України Олександр Ярема наголосив, що міська рада не робить нічого, аби бодай зберегти архітектурні цінності, не говорячи вже про їх реставрацію.

«Львів мусить «продавати враження». Туристи їдуть до Львова, аби подивитися на неповторну історичну архітектуру. А що ми їм продемонструємо, якщо архітектурні пам’ятки відверто нищаться? Ми мусимо бодай зберегти їхній вигляд. А через незаконні будівництва просто в центрі міста ЮНЕСКО виключить Львів із свого списку. Хто за це відповідатиме?», – обурюється Олександр Ярема.

Проте не лише архітектори виступають проти нинішнього стану речей щодо незаконних забудов у Львові. Координатор ініціативної групи «Скандальних забудов Львова» Олеся Дацко зауважила, що у Львові відсутня будь-яка відповідальність за надання дозволу щодо незаконних проектів.

«В нас немає жодного системного контролю. Коли на площі Ринок,28 стіну довбали без жодних дозволів, нам довелося 5 годин викликати міліцію. Правоохоронці ніяк не могли визначитися, чия це компетенція.  Згодом виявляється, що на порушників, котрі нищили історичну архітектуру, накладено адміністративну відповідальність, хоча порушники мали відповідати за кримінальним законодавством. Якщо Львів виключать із спадщини ЮНЕСКО, історичні архітектурні пам’ятки просто зникнуть, адже їх нікому буде охороняти», – переконана Олеся Дацко.

Про те, що нинішня влада Львова є посібником у нищенні архітектурної спадщин, висловився і член українського національного комітету ІКОМОС, кандидат у депутати ЛМР від «Солідарності» Орест Шрейка.

«У Дрогобичі є стара деревяна церква, яка не потрапила під захист ЮНЕСКО тільки тому, що поряд стоїть новобудова. Така доля незабаром може спіткати і Львів. Через незаконну будову на вулиці Сербська, 5 одна стіна вже підперта деревяними опорами. Я спілкувався з експертами, і вони розповіли, що в центрі Львова є потужні підземні течії, тому будь-яке риття землі заборонене, адже історичний центр перетвориться у греблю. Натомість всі ми бачили великий виритий котлован. Якщо зараз не схаменутися та не взяти ситуацію під контроль, то наслідки будуть катастрофічні», – переконаний він.

Водночас спікер заходу – член Національної Спілки Архітекторів України та Громадської ради «Святий Юр» Юрій Горалевич резюмував, що у Львові відсутні відкриті архітектурні конкурси. Їх немає, тому що вони не дають змоги лобіювати певні архітектурні проекти. «Також повністю знищені державні архітектурні інституції», – сказав він.

Раніше Львівський портал опублікував статті, хто «кришує» самобуд на Гіпсовій? та скандал, що у Львові зводять нову «ратушу»

Ілюстрація: Богдан Волошин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *