ОСТАННІ НОВИНИ

Місцеві вибори для чайників: як не заплутатись

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

Уже зовсім скоро на Україну насунеться черговий іспит виборами. Відповідальний громадянин знає: прийти 25 жовтня на виборчу дільницю і поставити галочку біля імені якогось кандидата – це далеко не уся місія, яка випала на його плечі. Насправді уся хурделиця навколо майбутніх мерів, депутатів і т.д. почала здійматися вже давно. Тому готуватися до дня Х потрібно не в останній момент, як це заведено, а задовго до.

Parliamentary elections in the Ukraine.

Саме тому Львівський портал вирішив скласти інструкцію для своїх читачів, як уникнути казусів під час голосування та пояснити деякі тонкощі роботи виборчих комісій.

Крок 1. Вивчити списки кандидатів на окрузі

У законі «Про місцеві вибори» є цікава інновація – партії подають відкриті списки своїх кандидатів до 4 жовтня, а отже виборець має достатньо часу, щоб проаналізувати того чи іншого кандидата і зробити правильний, на його думку, вибір.

Цього року закон унеможливлює існування самовисуванців (на місце міського голови та депутатів у ради), тому будьте уважні: голосуючи за конкретного кандидата, ви автоматично підтримуєте його партію. Тому, якщо ви – відданий фанат партії «Х», а на вашому окрузі у депутати обласної ради балотується від цієї партії людина, що вам не імпонує – то доведеться або змінювати політичні погляди або закривати очі на свою неприязнь.

Подивитися,хто висувається на вашому окрузі, можна тут.

Крок 2. Перевірити себе у списку виборців

До 11 жовтня Державний реєстр виборців подає до Дільничних виборчих комісій попередній список виборців. Це означає, що до 11 жовтня кожен українець мав би уточнити, чи не забули внести його у список і чи не відбулося плутанини з ім’ям, прізвищем, адресою тощо. Звісно, такі курйози трапляються рідко, але все ж таки бувають.

Перевірити своє ім’я серед виборців можна, прийшовши на свою виборчу дільницю. Але оскільки вона ще може не почати працювати, то експерти радять звірити усі дані на своїй сторінці на офіційному сайті Державного реєстру виборців.

Якщо ви знайшли якусь неточність чи помилку у своїх даних (навіть елементарну друкарську помилку),то звергатись краще  безпосередньо до органів Державного реєстру виборців. У всіх районах та райцентрах є такі органи – на кожного працівника припадає 25-30 виборців.

Якщо ви не встигли до 11 жовтня уточнити свої дані, тоді до 19 жовтня у вас ще є шанс. У цьому випадку треба брати ноги в руки та бігти на виборчу дільницю. Там тітоньки і дядечкивас уважно вислухають і виправлять помилки.

Після цього ДВК відправить список виборців з усіма виправленнями назад до РВ і до 22 жовтня ДВК отримає від органу Реєстру уточнений список виборців.

Втім, якщо ви раптом вирішили перевірити свої дані за два дні до виборів (чого робити не рекомендовано), то все ще можете за рішенням суду змінити усі похибки до 18.00 години 24 жовтня.

Якщо раптом вас немає у списках виборців взагалі, то, можливо, ви підпали у категорію громадян, що не мають права голосувати на цьогорічних місцевих виборах. Звіряйтесь.

Не голосують:

  • військовослужбовці і добровольці (вони тимчасово рахуються на тій території, де воюють)
  • ті, що проживають за кордоном
  • ті, що визнані судом недієздатними (в місцях позбавлення волі)
  • вимушені переселенці

Насправді це досить велика кількість осіб –4-5% від усіх виборців. Переселенцям не дають права голосувати через те, що їхня фізична прописка не співпадає з місцем проживання – дрібниця, але такі норми закону.

У лікарнях цього року будуть створені виборчі дільниці, але голосувати зможуть лише ті пацієнти, чий виборчий округ співпадає з адресою медзакладу.

Усі інші хворі, що перебувають у лікарні чи вдома, можуть написати заяву до 20.00 год. 23 жовтня до ДВК (обов’язково треба прикріпити медичну довідку). У такому випадку працівники комісії самі прийдуть до вас у гості за голосом.

Крок 3. Прийти і зробити

У неділю, 25 жовтня, кожен громадянин України має піти на свою виборчу дільницю та зробити вибір. Найменша виборча комісія складається з 12 осіб (по два представники від кожної партії), найбільша – з 18-ти.

Кожен виборець отримає мінімум по три бюлетеня (в містах, де більше 90 тис. населення) – до міської ради, до обласної ради та на мера міста.

У окремих містах та селищах громадян отримають по п’ять бюлетенів на душу. До прикладу, якщо ви житель селища міського типу, на кшталт Рудного чи Брюхович, то обиратимете депутатів селищної ради, селищного голову, міського голову Львова, депутатів до ЛМР та до ЛОР.

Цього року, згідно з новим законом, обираючи депутата до Львівської обласної чи міської рад, ви обираєте не відповідального депутата за ваш округ, а просто депутата до ради. Це означає, що існує ймовірність, що від одного округу до обласної ради потрапить 5 депутатів, а від іншого – жодного. Про ці нюанси йтиметься далі.

Отже, після процедури голосування залишається чекати, поки не підрахуються голоси. Тоді стане ясно, чи потрібен буде другий тур чи ні. Якщо ж таки жоден кандидат на міського, селищного чи сільського голову не набере 50%+1 голос, то через два тижні жителів чекатиме «Голосування.Частина друга» (Закон передбачає призначення територіальною комісією другого туру на неділю 8 чи 15 листопада щонайпізніше. Тому остаточні результати місцевих виборів, з врахуванням другого туру, мають стати відомими не пізніше 20 листопада).

Крок 4. Слідкувати за підрахунками голосів

Після голосування ТВК починає займатись підрахункам, згідно з якими, партії, що не подолали 5%-й бар’єр автоматично не проходять далі.

Згодом голоси партій, що подолали цей  мінімум переводяться у відсотки (проста математика). Коли і цей крок – позаду, то починається визначатись вартість одного мандату для кожної партії. Для цього визначається ціна мандату загалом – у Львові це 5-6 тисяч голосів.

Таким чином,  в залежності від того, скільки голосів набере конкретна партія, стільки місць у раді вона матиме. Отут і виходить цікавинка – кандидат може виграти вибори на своєму окрузі, але до ради не пройде, бо його спів партійці «переплюнуть» його за кількістю відсотків. (Може бути таке, що кандидат на виборах в певному окрузі набирає 25% голосів – більшість, але він не пройде в ЛОР, бо інші його однопартійці набрали 30% чи більше). Та у такого кандидата теж не все ще втрачено. Якщо протягом року обранець не задовільнить очікування, то його замінять на наступне ім’я у списку партії – тому кожен має шанс.

Отож, коли підрахунок голосів завершуються, працівники ТВК можуть заварити собі чай і трохи відпочити, але протягом 5-ти днів повинні офіційно оприлюднити результати виборів.

До слова, раніше Львівський портал писав про інновації у законі України «Про місцеві вибори».

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *