ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні в Україні святкують День вчителя

|

Сьогодні День працівників освіти або День учителя – професійне свято працівників усіх галузей освіти. Про це повідомляє УНІАН.

день вчителя

В Україні свято встановлено «…на підтримку ініціативи працівників освіти України…» згідно з Указом Президента № 513/94 «Про День працівників освіти» від 11 вересня 1994 року.

Українська освіта – один із найбільших секторів суспільства, у якому працюють і здобувають освіту близько 9 млн осіб.

Класична українська освіта має давні традиції та принципи, які сформувалися з часів Великокняжої України-Руси та розвинулися й набули нових форм за часів Козацької держави – це відкритість до світу, європейська орієнтація, прив’язка до християнських цінностей, ідеї гуманізму, домінанта гуманітарної освіти.

В давній Україні була створена унікальна й самобутня вітчизняна освітньо-наукова система, яка увібрала досвід країн Європи, була багатоплановою і багаторівневою, включала початкові, середні школи-колегіуми, спеціальні школи, вищі школи – академії, університети. Вона забезпечила практично повну грамотність населення країни, а також умови для формування і зростання української духівничої, військової, світської, наукової еліти. Втім, потрапивши під «братню опіку» Російської імперії, майже всі здобутки в освітній царині були загублені.

В середині ХІХ ст. стан освіти в українських губерніях Російської імперії був одним із найгірших у країні, абсолютна більшість населення залишалась неграмотною. Неписьменним було понад  90% населення України. Лише після Земської реформи 1864 року почалось поліпшення ситуації. Провідну роль тут зіграли освітні товариства – громадські організації, які проводили культурно-освітню роботу серед населення України («Київське товариство грамотності», «Харківське товариство грамотності», «Руська бесіда», товариства «Просвіти»).

Нині українські освітяни стоять перед новими викликами: боротьба з корупцією, освітня реформа, гідна оплата праці, підвищення престижу професії тощо. Але, попри проблеми, свято є святом, і День учителя залишається одним із найулюбленіших професійних свят України, адже, як казали у давнину українці – «вчитель, наче родитель». Державі ж не варто забувати, що освіта – це один з основних важелів цивілізаційного поступу й економічного розвитку.

Фото: dity.te.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *