ОСТАННІ НОВИНИ

Олександр Афонін: «В Україні практично вмерла інтелектуальна книга. Фінансів на її воскресіння нема»

|

Президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін про вимираючу наукову літературу та книжкову контрабанду з Росії.

31BA1305-6845-4B86-9D81-EF2FA6FBC26C_mw1024_s_n

«Починаючи з 2012 року і до цього року кількість видань, які легально завозились з Росії, зменшились з 32 млн дол. до 2 млн дол. Але легальні складали десь 40% від загальної присутності російських книг в Україні, решту завозили нелегально – контрабандою через Луганську, Донецьку та Харківську області. Нині там їздять фури з іншими речами, і цей потік фактично припинений.

Втім тепер розвивається ще один варіант, а вірніше відновлюється ситуація, яка склалася на початку 90-х років: люди їдуть з великими торбами в Росію, Бєлгород, закуповують там на дозволених 500 євро книгу і завозять на Україну як власний товар.

Через те, що російських книг поменшало, багато ніш на українському ринку книговидання спустіло. Зокрема, якщо раніше хоч зрідка з’являлась наукова, технічна література з Росії, нині вона практично перестала надходити в Україну. Проблема в тому, що і у нас ці ніші фактично вмерли, існують лише у вигляді «шагреневої шкіри», тобто їх катастрофічно мало.

В Україні нині нормально функціонують лише художня література (чи література для дозвілля) та дитяча книга. Все інше – стрімко падає, йдеться про наукову книгу, технічну, природничу, і, закінчуючи підручниками для видавничої школи. Так, декілька видавництва з 1 січня взагалі припинили видавати підручники для вищої школи, вони просто не можуть повернути кошти, витрачені на їх підготовку. При нинішньому стані фінансів українські видавництва не спроможні заповнити ці ніші…».

Фото: Радіо Свобода

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *