ОСТАННІ НОВИНИ

Організація «Польська спільнота» оголосила збір коштів на будівництво Польського дому у Львові

|

w9cetW2sBBQНова будівля — Центр польської культури та європейського діалогу у Львові — має стати осередком науки, культури, промоції польської мови та традиції, а разом з тим і великим конференційним та медійним центром

Побудують її за церквою св. Анни, на початку вул. Шевченка. На своєму сайті організація виклала й візуалізацію майбутнього об’єкту, інформує Gazeta.lviv.ua.
Про будівництво Польського дому у Львові або ж передачу громаді будинку йдеться ще з 1990-х років. Під Польський дім розглядали чимало споруд і навіть ділянок. 2012 року Львівська міська рада на вимогу Федерації польських організацій в Україні представила на вибір кілька об’єктів для майбутньої організації. Серед запропонованих варіантів обрали будинки на вул. Шевченка, 3-а — споруди колишнього військового містечка. У грудні 2013 року польська громада отримала символічний ключ від майбутнього дому культури.
2014-го розробили технічну документацію, відповідно до якої з 2015 року розпочнуть будівництво. Щоправда, за словами голови Федерації польських організацій в Україні Емілії Хмільової, наразі складно сказати, коли закінчать і дім почне працювати.
— Проект уже презентували в Польщі і багато людей його оглянуло. Зараз збирають гроші, бо коштів, які виділило міністерство закордонних справ Польщі, недостатньо. Але говорити конкретно про терміни я не можу. Зараз маємо багато робочих зустрічей, листування — все має відповідати українському законодавству. За нашим задумом, діяльність нового Польського дому мала би бути дуже широкою, ніхто не обмежуватиме її лише   польською громадою. Для нас є прикладом діяльність такої організації у Вільнюсі. Вони там налагодили справді серйозну роботу: співпрацюють з багатьма національностями, з містом, з дипломатичною установою, там відбуваються виставки, конференції, навчальні курси тощо. Ми таке хочемо й у нас. Сподіваємося, це буде об’єкт, якого ще немає в Україні, — розповіла Емілія Хмільова.
Нагадаємо, відкриття Польського культурного дому у Львові неодноразово пов’язували з передаванням українській громаді Народного дому в Перемишлі. Після тривалих переговорів 2011 року перемиська українська громада за символічну суму викупила у власність розкішний будинок у центрі міста. Цю споруду на початку ХХ ст. побудували українці за власні кошти для своїх культурних потреб. Планували, що відкриття дому в Перемишлі та Львові відбудуться одночасно, однак у нас питання суттєво затяглося.

 

Фото:: wspolnotapolska.org.pl

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *