ОСТАННІ НОВИНИ

На боці української армії зможуть воювати іноземці

|

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект, що пропонує дозволити іноземцям служити в українській армії. Про це інформує УП.

іноземці в ато

Сьогодні на засіданні Верховна Рада України прийняла законопроект №2389 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства. Це рішення підтримали 257 народних депутатів.

Автором законопроекту виступив  Дмитро Тимчук. Він нагадав, що після початку формування на добровольчій основі спеціальних підрозділів МВС України та батальйонів територіальної оборони ЗС України, у зону антитерористичної операції почали самостійно прибувати іноземці з військовим досвідом.

Частина з них, попри відсутність на те правових підстав, брали та беруть участь у бойових діях.

Разом з цим, чинне законодавство України, а саме Закони України “Про військовий обов’язок та військову службу”, “Про Збройні Сили України” та “Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України”, не передбачає проходження військової служби іноземцями.

Більше того, дії іноземців, щонайменше, підпадають під ознаки статті 263 Кримінального кодексу України “Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами”.

Тому Дмитро Тимчук запропонував дозволити іноземцям проходити службу в армії без прийняття громадянства.

“За рахунок іноземців, які увійдуть до лав ЗС зменшиться потреба у мобілізації громадян України та витрати на різні форми виплат учасникам бойових дій, інвалідам, сім’ям загиблих тощо”, – зазначив Дмитро Тимчук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *