ОСТАННІ НОВИНИ

Депутат зі Львова не бажає, аби архіви КГБ стали відкритими

|

Завтра, 9 квітня, Верховна Рада розгляне антикомуністичний пакет законопроектів. Зокрема йдеться про засудження комуністичного та нацистського режимів, про вшанування пам`яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті, увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, а також про доступ до архівів репресивних органів комуністичного режиму. Про це інформує кореспондент Львівського порталу.

«Завтра – Чистий четвер. Завтра парламент розглядатиме пакет чотирьох законів з декомунізації. Завтра Україна почне очищатися від страшного комуністичного минулого», – зазначив на своїй сторінці у facebook голова Українського інституту національної пам`яті Володимир В`ятрович

Нагадаємо, що він був ініціатором кількох із згаданих законопроектів, а відтак завтра доповідатиме з парламентської трибуни, представляючи Проект Закону про правовий статус та вшанування пам`яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті та Проект Закону про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років, подані на розгляд нардепів від уряду. Варто додати, що поряд з «урядовими» законопроектами будуть розглядатись паралельно підготовані документи – від народних депутатів.

Водночас, як інформує В. В`ятрович, сьогодні під час розгляду законопроектів на комітетських засіданнях, далеко не всі нардепи виявили готовність підтримати документи історичного значення.

«Моєму здивуваню не має меж – моя землячка львів`янка Ірина Подоляк активно не підтримала законопроект про відкритість архівів КГБ!!!
Попри завзяте відстоювання закону Миколою Княжицьким та Марією Матіос, комітет не прийняв рішення про підтримку і завтра все залежатиме від позиції депутатів. Сподіваюся у них вистачить більше розуму і відваги порвати з совковим минулим і готовність виконати вимоги Європи. Не може бути демократії в країні, яка не дає можливості громадянам ознайомитися з фактами минулого. Також я вірю, що сотні тисяч реперсованих, убитих борців за незалежність завтра у сесійному залі Парламенту України отримають шанси на те, що їх імена будуть відомі нащадкам. Хоча б імена. Зараз – вони недоступні в архівах», – написав В. В`ятрович. 

Нагадаємо, що 31 березня Уряд схвалив чотири законопроекти про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів, відкриття архівів та вшанування пам`яті борців за незалежність України.