ОСТАННІ НОВИНИ

Від завтра в Україні діятимуть нічні тарифи на електрику

|

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, прийняла зміни до Порядку застосування тарифів на електроенергію. Мова йде про запровадження нічного тарифу. Про це повідомляється на сайті НКРЕКП, передає кореспондент Львівського порталу.

Зміни передбачають зменшення для населення тарифного коефіцієнта з 0,7 до 0,5 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години доби). Ця норма застосовується у разі використання побутовими споживачами двозонного обліку електричної енергії.

«Це забезпечить зниження обсягів споживання електричної енергії у пікові періоди та надасть можливість вирівняти графік навантажень об’єднаної енергетичної системи України», – зазначив в. о. голови Комісії Дмитро Вовк.

Таке рішення Комісія прийняла у зв’язку з дефіцитом електроенергії в об’єднаній енергетичній системі України в пікові періоди, який виник внаслідок браку паливно-енергетичних ресурсів (газу, вугілля, мазуту), дисбалансу між виробництвом і споживанням електроенергії, руйнування електричних мереж та транспортної інфраструктури в зоні АТО, а також низької водності річок України (найнижчий показник за останні 45 років) та зниження середньодобової температури повітря понад норму.

«Прийняте рішення стимулюватиме населення застосовувати облік споживання електричної енергії за періодами часу та використовувати електроенергію за зниженим тарифом у нічний період, що у свою чергу приведе до економії коштів населення», – зауважив Дмитро Вовк.

Зазначене рішення набуде чинності з 1 квітня 2015 року після державної реєстрації в Міністерстві юстиції та офіційного опублікування в «Офіційному віснику України».

Водночас, як інформує espreso.tv, насправді користуватися дешевшою електроенергією вночі українці можуть ще з 1999 року. Згідно постанови НКРЕ двозонний тариф споживання електрики в період 23:00 до 7:00, тобто в години мінімального навантаження на енергосистему, складає 0,7 (70%) від звичайного тарифу. Тепер комісія планує зменшити нічний тариф до 50% від звичайного.

Наприклад, ви споживаєте мінімальний ліміт в 150 кВт год на місяць. Грубо підрахуємо, що більшу частину електроенергії — 100 кВт, ви будете використовувати у нічний час, вмикаючи бойлер, пральну машину та інші енергомісткі прибори. Якби всі 150 кВт ви оплачували за одним тарифом в 30,84 копійки за кіловат, то за місяць ви б заплатили 57,6 грн. При двозонному тарифі ви заплатите: 100 кВт (нічних)х15,42 копійки=15,42 грн., та додаємо 50 “денних” кВт по звичайному тарифі і отримуємо ще 19,2 грн. Тобто разом 34,62 грн. Місячна економія 22,98 гривень при тій умові, якщо комісія затвердить зменшення нічного “тарифу”.

Якщо ви споживаєте на місяць більшу кількість електроенергії, відповідно і тарифи на неї стають більшими. Тому при споживанні 300 кВт, якщо будете споживати 200 кВт вночі, то зекономите 41,94 грн.

Але є інша сторона медалі — лічильник. Для застосування таких тарифів потрібне встановлення двозонного лічильника. А от його встановлюється зараз відбувається виключно за ініціативою споживача та за його кошт.

Ціна таких лічильників починається приблизно від 650 гривень (мінімальна ціна. Дійсна станом на кінець 2014 р). Після цього, наприклад для Києва, вам потрібно написати заяву у центрі обслуговування клієнтів “Київенерго” та запрограмувати його там.

Щодо програмування. Зараз, згідно інформації сайту “Київенерго”, компанія проводить акцію і безкоштовно програмує двозонні електролічильники. Платна послуга програмування компанії коштує від 140 до 409 гривень.

Але є декілька умов. Ваш лічильник повинен бути обладнаний внутрішнім годинником (який і враховує тариф) та системою АСКОЕ. Остання — це система ,яка буде автоматично передавати данні вашого лічильника (кількість спожитих кіловат і час їх споживання) напряму до “Київенерго”.

 

Тобто, при невеликих об`ємах споживання електроенергії вартість лічильника вам повернеться років за п`ять. Звісно, при великому споживанні енергії цей термін суттєво скорочується. Також ви отримуєте більш зручну систему обліку. І вже не потрібно буде вираховувати різницю між попереднім і поточним місяцем — вся інформація буде автоматично передаватися до енергокомпанії.

Ілюстрація: espreso.tv