ОСТАННІ НОВИНИ

Парасюка звинувачують у лобіюванні призначення керівника райвідділу міліції

|

Глава МВС України Арсен Аваков призначив керівником Жовківського райвідділу міліції Львівщини людину, яку йому запропонував депутат Володимир Парасюк. Опоненти Парасюка звинувачують його у лобіюванні підкилимового призначення. Натомість парламентар, колишній активіст Майдану Володимир Парасюк переконує, що «ніхто нікого не пробивав» і він лише дослухався до думки своїх виборців стосовно необхідності заміни начальника міліції в районі, передає Радіо Свобода

Згідно з наказом міністра Арсена Авакова начальником Жовківського райвідділу міліції призначено 31-річного Олександра Гостішева з Дніпропетровська. Він вісім місяців служив у батальйоні «Дніпро-1», звідки був звільнений. Чоловік має вищу технічну освіту і, як розповів його товариш, Володимир Парасюк, нині здобуває вищу юридичну освіту. 

Водночас згідно з кваліфікаційними вимогами МВС, начальником районного відділу міліції може бути людина «з вищою освітою відповідно до фаху професійної діяльності за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста. Стаж роботи на посадах керівників нижчого рівня не менше 3-х років».

Однак цим кваліфікаційним вимогам кандидатура Олександра Гостішева, запропонована парламентарем, не відповідає, бо досвід його роботи в міліції – рік у добровольчому батальйоні.

Наглядова рада Головного управління МВС у Львівській області, куди входять люди різних фахів, назвала це призначення «кулуарним, пролобійованим народним депутатом Володимиром Парасюком напряму через міністра Арсена Авакова». А це, на думку Наглядової ради, «є порушенням принципу прозорості та законності кадрової політики». 

Громадські активісти вважають, що міністр Аваков піддався тиску з боку парламентаря і керувався у своєму рішенні домовленостями на кшталт «кращих традицій режиму Януковича».

«Ми вважаємо, що піднімати проблемні питання в окрузі – це обов’язок народного депутата, але бачачи таку проблему, що людина не відповідає очікуванням громади, то слід оголошувати відкритий конкурс. Щоб усі, хто відповідає кваліфікаційним вимогам, були у рівних правах, а не лише людина, яка отримує депутатську преференцію. Також виникає запитання, а хто візьме відповідальність за результат роботи нового начальника? Ми просимо прокуратуру перевірити законність такого призначення», – каже представник Наглядової ради Наталя Куба.

Народний депутат Володимир Парасюк підтвердив у коментарі Радіо Свобода, що мав зустріч з міністром і запропонував йому кандидатуру Олександра Гостішева на посаду керівника Жовківської міліції. Мовляв, він виконав прохання своїх виборців про зміну начальника міліції.
«Я сказав міністру, що маю давати на окрузі результат, що міліція в районі бездіяльна і керівника треба змінити. Міністр запитав, чи я маю якусь кандидатуру і я запропонував. Ніхто нікого не пробивав. Тут все просто – я був на зустрічі з виборцями і поцікавився їхньою думкою про начальника міліції. Ніхто на підтримку старого керівника руки не підняв», – пояснив Володимир Парасюк.

А ось хто візьме на себе відповідальність за роботу нового начальника міліції? 

«Тут один варіант – працювати, працювати. Це молода людина, брала участь у боях під Іловайськом, витягувала бійців. У чому проблема? Проблеми нема. Систему треба міняти», – зауважив парламентар.
Громадська ініціатива Наглядова рада при ГУ МВС вимагає від керівництва обласної міліції оприлюднити свою позицію щодо призначення. Начальник міліції області Дмитро Загарія – на лікарняному. 

Однак, за інформацією Радіо Свобода, в управлінні досить негативно сприйняли призначення на посаду людини, яка не відповідає кваліфікаційним вимогам. Також Володимир Парасюк вимагає від міністра звільнити начальника Яворівського райвідділу міліції. Саме по 122 окрузі, який охоплює прикордонні райони – Яворівський і Жовківський – парламентар переміг, як самовисуванець, торік на виборах.

Ілюстрація Reuters