ОСТАННІ НОВИНИ

Нардепи перейнялися випускниками минулих років й хочуть безстрокових сертифікатів ЗНО

|

Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти підтримав законопроект № 2335 “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо забезпечення рівних прав на здобуття вищої освіти)”, який передбачає можливість використання абітурієнтами сертифікатів ЗНО минулих років під час вступу до вищих навчальних закладів. 

Про це у своєму Facebook повідомила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун. За її словами рішення підтримали 4 члена комітету, 2 проголосували проти, інформує Osvita.UA 

Як відомо, зазначений законопроект був зареєстрований у парламенті 6 березня цього року. Це вже не перша спроба парламентарів внести зміни у правила вступної кампанії 2015 року, напередодні проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

Ініціаторами чергового законопроекту є п’ять депутатів парламенту: Олександр Співаковський (БПП), Андрій Гордєєв (БПП), Сергій Хлань (БПП), Іван Вінник (БПП) та Тарас Кремінь (Народний фронт), які у пояснювальній записці до проекту закону зазначають, що обмеження строку дії сертифікатів ЗНО є порушенням конституційних прав громадян та відсікає значну частину абітурієнтів від можливості здобуття вищої освіти.

Зокрема, автори законопроекту невдоволені тим, що громадяни, які після отримання середньої освіти не вступили до вищого навчального закладу, змушені повторно складати зовнішнє незалежне оцінювання.

Також депутатів хвилює те, що ЗНО відбувається за новою навчальною програмою, яку випускники шкіл минулих років не проходили.

“Це ставить їх в нерівні умови з учасниками зовнішнього незалежного оцінювання, які отримали повну середню освіту в рік складання ЗНО. Таке порушення конституційних прав громадян фактично відсікає значну частину абітурієнтів від можливості здобуття вищої освіти”, – наголошують автори законопроекту.

Депутати переконують, що прийняття законопроекту усуне дискримінацію між випускниками різних років закінчення повної середньої освіти при складанні ЗНО.

Як відомо, за твердженням освітніх експертів, у зв’язку з впровадженням цього року нової методології визначення результатів ЗНО за принципом “склав / не склав” та інших нових особливостей оцінювання, якісне забезпечення будь-якого порівняння результатів учасників тестування поточного та минулих років фактично є неможливим.

Ілюстрація PHL