ОСТАННІ НОВИНИ

Порошенко посилив відповідальність власників та керівників банків

|

Президент України Петро Порошенко підписав закон про посилення відповідальності пов`язаних із банками осіб. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі президента.

“Порошенко підписав закон № 218-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов`язаних із банком осіб”, – йдеться в повідомленні.

Як відомо, документ, прийнятий Верховною Радою 2 березня, спрямований на забезпечення стабільності банківської системи, захист інтересів вкладників та інших кредиторів банку, підвищення ефективності банківського нагляду.

Законом посилюється відповідальність насамперед власників та керівників банків, що відповідають за фінансовий стан установи.

Також документом встановлюється майнова відповідальність пов`язаних з банком осіб за збитки, завдані з їх вини банку, та суттєво збільшується розмір штрафу, що може бути застосований до керівника банку.

Також вносяться зміни до Законів України “Про банки і банківську діяльність”, “Про виконавче провадження”, “Про систему гарантування вкладів фізосіб”, якими, зокрема, доповнюється перелік документів, котрі подаються для погодження статуту юрособи, яка має намір здійснювати банківську діяльність; уточнюються повноваження ради банку щодо затвердження порядку здійснення операцій із пов`язаними з банком особами; встановлюється заборона надавати кредити для придбання акцій інших банків та опосередковано здійснювати кредитні операції з пов`язаними з банком особами.

Крім того, розширюються критерії, за якими Національний банк зобов`язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії проблемного, уточнюється порядок розкриття регулятором інформації, що містить банківську таємницю тощо.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *