ОСТАННІ НОВИНИ

У Польщі на могилі отця Михайла Вербицького заспівали Гімн України

|

У селі Млини, що знаходиться у Польщі неподалік українсько-польського кордону, сьогодні відбулися урочистості з нагоди 200-річчя з дня народження українського священика та композитора Михайла Вербицького, який написав музику до Державного Гімну України «Ще не вмерла Україна», а також з нагоди 150-річчя першого його публічного виконання. Як передає кореспондент Львівського порталу, урочисті заходи відбулися у місці, де проживав, творив і був похований отець М. Вербицький.

 

Аби вшанувати ці дві ювілейні дати у село Млини з’їхалися священнослужителі обох країн, керівництво Львівської області, Підкарпатського воєводства, українські та польські дипломати, народні депутати України та громада. Серед них, зокрема, були присутні Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), голова Львівської облради Петро Колодій, голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, Надзвичайний і Поважний Посол України у Польщі Андрій Дещиця, Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд, український письменник та громадський діяч Роман Лубківський, Оксана Юринець, Володимир Парасюк та інші.

Окрім того, покласти квіти до могили священника прибула одна з його чотирьох праправнучок. Варто зазначити, що заходи відбувалися у каплиці-пантеоні, яку спорудили поляки на місці могили М. Вербицького. Пантеон знаходиться поруч церкви, де служив отець.

 

Розпочинаючи урочистості Блаженніший Святослав (Шевчук) зауважив, що сьогодні мабуть для багатьох є відкриттям, що саме греко-католицький священник навчив українців співати національний Гімн «Ще не вмерла Україна», під яким сьогодні українські військові віддають своє життя за Україну.

«Віра людей у найтяжчі та найтрагічніші часи перетворювалася на молитву та пісню. Саме молитва та пісня були силою, яка рухала народом. Пісня часами ставала могутньою зброєю народу, бо вона оживляла і воскрешала. Пісня воскрешає й сьогодні серце кожного українця. Мабуть є глибоким задумом божого проведіння той факт, що творцем мелодії національного гімну України є саме проповідник і учитель християнської віри. Мабуть сьогодні для багатьох є відкриттям, що саме греко-католицький священник навчив українців співати їхній національний Гімн, під яким сьогодні наші хлопці віддають своє життя за Україну. Ця пісня є сьогодні пасхальним Гімном українського народу, яким вона проголошує і собі світові, що Україна є і Україна буде. Ще не вмерла Україна, вона встає, вона воскресає», – сказав він.

 

Після виступу Блаженнішого Святослава (Шевчука) було зачитано привітальні звернення обох президентів – президента Польщі Броніслава Коморовського та президента України Петра Порошенка, який переніс свій візит на Львівщину на 6 березня. У своєму привітальному слові Б.Коморовський наголосив, що поляки та українці є братніми народами, тож Україна завжди відчуватиме підтримку сусідньої Польщі. Також він висловив сподівання, що незабаром перед «братнім українським народом усміхнеться доля».

Відслуживши панахиду, присутні урочисто поклали квіти до могили отця Михайла Вербицького. Після чого польський оркестр OSP Sośnica та духовний оркестр Академії сухопутних військ імені П.Сагайдачного виконали Гімни обох країн.

 

Нагадаємо, сьогодні, 4 березня 2015 року виповнюється 200 років з дня народження Михайла Вербицького – українського священика, композитора, диригента, громадського діяча, автора музики до Українського Державного та національного Гімну.

Також виповнюється 150 років з момент першого публічного виконання Гімну України. З цієї нагоди протягом цього тижня в Україні та світі відбувається низка заходів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *