ОСТАННІ НОВИНИ

Банківська спільнота вимагає єдиного курсу валют на ринку

|

У Національному банку України відбулася чергова нарада з керівниками 40 найбільших банків. Під час зустрічі обговорювали поточні питання грошово-кредитної політики регулятора, ефективність наявного механізму курсоутворення та важливість пошуку нового рівноважного курсу. Про це Львівському порталу повідомили в прес-службі Нацбанку.

Учасники наради одностайно погодилися, що на відносно стабільному ринку має діяти єдиний курс. “Ми виступаємо за прозору політику курсоутворення та перехід до ринкових механізмів курсоутворення. Так само ми прагнемо, щоб на ринку був єдиний та ефективний курс. Головним у впровадженні монетарної політики регулятора є продовження використання системи гнучкого обмінного курсу”, – зазначила голова Національного банку України Валерія Гонтарева.

У той самий час вона підкреслила, що регулятор не відмовляється від можливості впливати на ринок за допомогою адміністративних важелів і може повернутися до них у будь-який момент, якщо для цього будуть усі передумови.   

Перший заступник Голови Олександр Писарук проінформував присутніх про роботу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, у якому зараз відбувається посилення наглядової функції. Результатом  стане ефективніше виконання Фондом покладених на нього функцій та наближення його роботи до найкращого світового досвіду. У Фонді вже працюють представники Світового банку та держказначейства США, які безпосередньо контролюватимуть процес виводу банку з ринку.

Під час наради Валерія Гонтарева також нагадала про всі першочергові законодавчі ініціативи, що розроблені Національним банком України та найближчим часом будуть внесені на розгляд Парламенту. Голова Національного банку вже зустрілась з цього приводу з головою Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергієм Рибалкою.

Зокрема, йдеться про нагальну потребу у впровадженні законодавчих змін, що передбачатимуть кримінальну та адміністративну відповідальність акціонерів і менеджменту банків за доведення їх до банкрутства та подання недостовірної звітності, зокрема щодо суті операцій, якості активів, проведення операцій з пов’язаними особами.

Також зазначено, що цього тижня завершується процес погодження Меморандуму щодо врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті в рамках програми співпраці з МВФ і готується його підписання. 

Фото: business.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *