ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові презентують виставку «Народна війна»

|

У Львівському палаці мистецтв відбудеться презентація переїзної виставки «Народна війна 1917 – 1932» та першого тому збірника документів «Чекістське досьє окупованої України». Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛОДА.

Як розповіли у департаменті з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації, захід організовано Всеукраїнською правозахисною організацією «Меморіал» імені Василя Стуса.

При створенні експозиції було використано матеріали державних та галузевих архівів СБУ вісімнадцяти областей України. Всього опрацьовано 238 фондів і 1325 справ. Залучено понад 300 фотознімків з Центрального державного архіву кінофотодокументів України ім. Г.С. Пшеничного та інших архівних установ, оприлюднено невідомі та засекречені архівні документи.

Автор і керівник проекту – Роман Круцик, відомий дослідник, багатолітній голова Київського осередку Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» ім. В. Стуса. Примірники експозиції виготовлені за підтримки Мистецького фонду імені Короля Данила.

У виставці вперше комплексно подано фото і документальні матеріали, що відображають маловідомі та замовчувані факти антибольшевицького опору на території Наддніпрянської України в 1917–1930-х роках. Висвітлено масові селянські виступи, збройні повстання, діяльність підпільних організацій і повстанських загонів проти окупаційної політики радянського режиму. Експозиція містить численні факти та документи злочинів комуністичної влади проти місцевого населення.

«Чекістське досьє окупованої України» – збірник унікальних матеріалів, у трьох томах якого буде понад 3000 фотокопій документів, які до 2009 року були засекречені.

У першому томі опубліковано матеріали про загальну політико-економічну характеристику УРСР 1946 року, «паспорти» Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Дрогобицької, Житомирської та Закарпатської областей.

Відкриття виставки відбудеться  22 січня о 12.00 год. Вхід вільний.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *