ОСТАННІ НОВИНИ

У квартирах львів’ян водяться кліщі. Як себе убезпечити від них

|

У Львівський міський лабораторний центр Держсанепідслужби України неодноразово звертались жителі міста зі скаргами на укуси у квартирах «невідомими комахами». При обстеженні помешкань фахівці встановили, що це – гамазові кліщі. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Гамазові кліщі дрібні, розміром 0,3-3,5 мм. Живуть у гніздах та норах, де паразитують на птахах і гризунах. На нетривалий час заповзають на тіло теплокровного господаря, щоб насмоктатися крові. Вночі кліщі п’ють кров, вдень ховаються в щілини, сухий послід.

У житлові приміщення такі кліщі потрапляють із підвалів від щурів та мишей, а також із горищ, де гніздяться птахи. Безпосередньо у квартири заповзають через вентиляційні ходи, щілини в стінах.

У теплий період кліщі розмножуються у величезній кількості. Нерідко нападають на людину і викликають подразнення шкіри, свербіж, дерматити. До того ж, гамазові кліщі є переносниками збудників небезпечних інфекційних хвороб – енцефаліту, туляремії, Ку-лихоманки, інших.

Щоб запобігти проникненню в житлові приміщення цих небажаних «гостей», необхідно утримувати в належному санітарному стані підвали та горища будинків, не допускати потрапляння в них гризунів і птахів. Ефективним заходом є проведення дератизації підвальних приміщень.

Подушки з пір’я, ковдри, книжки, м’які меблі та килимові покриття у квартирі є місцями постійного скупчення побутових кліщів. Статистика свідчить, що 10-15% людей страждають від алергії, і, на жаль, кількість таких хворих невпинно збільшується. Науковці вважають, що у 70-80% випадків захворювань на бронхіальну астму, алергічний бронхіт та риніт, дерматит, екзему причиною є алергенні кліщі побутового пилу. Тому помилково вважати, що кліщі живуть лише у лісі. В одному грамі пилу може міститися від сотні до декількох тисяч алергенних кліщів.

Найпоширеніші кліщі домового пилу – пірогліфідні (дуже дрібні, між 0,1 і0,5 мм, невидимі неозброєним оком). Їх екологічною нішею є приміщення з підвищеною температурою та високою вологістю повітря, наявністю харчового субстрату (шкірні виділення, злущений епітелій). Це житло, дитячі установи, гуртожитки, пральні, хімчистки, перукарні. Ці кліщі не кусають, не смокчуть кров, а виділяють у зовнішнє середовище продукти своєї життєдіяльності, які і є головним алергеном.

Щоб удома було якомога менше таких кліщів, потрібно дотримуватись простого правила – що менше пилу, то менше кліщів. Влітку треба сушити на сонці та провітрювати подушки, матраци, ковдри, килими. На морозі кліщі теж гинуть.

Від подушок і перин з пір’я можна відмовитися. Їх варто замінити на сучасні – із синтепону чи силікону, які можна періодично прати. Слід регулярно сушити і міняти постільну білизну. Не потрібно нехтувати і найпростішими правилами гігієни – вологим прибиранням і провітрюванням приміщень.

Якщо ви підозрюєте, що причиною недуг є побутові кліщі, зверніться у паразитологічну лабораторію Львівського міського відділу ДУ «ЛОЛЦ ДСЕС» за адресою: вул. Лисенка, 28 (тел. 275 39 47). Фахівці дослідять проби побутового пилу та дадуть рекомендації щодо того, як позбутися небажаних «співмешканців».

Фото: xn--h1akdx6c.xn--p1ai 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *