ОСТАННІ НОВИНИ

Скасування візового режиму не покращить ситуацію на пунктах пропуску

|

Скасування візового режиму не змінить ситуацію на пунктах пропуску. Про це в ефірі громадського мовлення Львівського прес-клубу (Прес-клуб-ГІТ) під час розмови на тему «Як змінилися товарно-транспортні потоки на українсько-польському кордоні через кризову ситуацію в економіці» заявив начальник управління організації митного контролю Львівської митниці Державної фіскальної служби України Андрій Тодощук, передає кореспондент Львівського порталу.

За словами А.Тодощука, 90 відсотків українців, які перетинають пункти пропуску у Львівській області, користуються правом малого прикордонного руху. Цим громадянам не потрібні візи.

«Лише десять відсотків з тих, хто перетинає кордон, мають візи. Тому скасування візового режиму не змінить ситуацію на пунктах пропуску», – каже він.

Як зазначив А.Тодощук, поляки вже готові до скасування візового режиму для українців. Вони готові працювати з українськими митниками в одному приміщенні, як це було під час «Євро-2012». А щоби не було черг, треба дотримуватися звичайних правил співжиття в суспільстві.

«Якщо на зупинку, де чекає сотня пасажирів, прийде трамвай, то всі вони одночасно в нього не сядуть. Що більше буде дверей, що більше люди будуть ввічливими і пропускатимуть дітей і жінок, тим швидше трамвай наповниться. Так ось, на кордоні Польщі і Німеччини, коли ще були кордони, на кожні 25 кілометрівбули пункти пропуску. У нас же до останнього моменту – 90 кілометрів. А зараз – 70 кілометрів», – каже Андрій Тодощук.
Крім того він зауважив, що поганою є дорожна інфраструктура на території України.

«Під’їхали до Краківця, бачимо велике скупчення, можна проїхати в Грушів-Будомеж, але там немає дороги. Під’їхали до Рава-Руської, бачимо скупчення. Давайте проїдемо ще. Але там не те, що нема дороги, там люди перекривають дорогу. В Белзі так само немає дороги. Ну і ми свідомі того, що коли держава воює, їй важко надавати кошти на облаштування пунктів пропусків», – додав митник.
За його словами, якщо порівнювати українські пункти пропуску з польськими, то там – найсучасніше устаткування, там недавно закінчили реконструкцію. А в Україні реконструкція в Шегині-Медика була до Олімпіади 1980 року. Після того зробили лише незначні доробки.

«А якщо порівнювати на ділянках російських, білоруських, то там просто дорога і стоять дві, перепрошую, псячі будки. І купа об’їзних шляхів», – каже Андрій Тодощук.

Що стосується товарів, які перевозять, то митники зауважили, що везуть те ж, що й раніше, але в менших об’ємах.
«Це загальноекономічна ситуація, коли валюта, за яку купують цей товар, буквально, впродовж півроку виросла на 100%. І якщо були якісь запаси на складах, то воно зараз допродається. Разом з тим комплектуючі «заїжджають» за новою ціною, сировина для виробництва – за новою ціною. Асортимент той самий. Тільки в менших об’ємах», – додав він.

Нагадаємо, нещодавно Львівський портал писав про ситуацію, яку часто можна спостерігати на українсько-польському кордоні. В мережі набрало популярності шокуюче відео перетину українцями польсько-українського кордону на пішому переході «Медика – Шегині».

Відео на YouTube називається «Medyka Shehyni бігом до Європи» і покладене на сумну музику. Від побаченого стає зрозуміло, що саме за таку поведінку поляки прикордоння зневажають українців.

 

 

Відео: Ярослав Маньковський

Фото: стоп-кадр з відео

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *