ОСТАННІ НОВИНИ

Люстрація загрожує стати новою формою шантажу та корупції – експерт

|

Зважаючи на те, як сьогодні відбувається люстрація, можна говорити про високий ризик того, що вона може стати іще однією формою шантажу. Про це Львівському порталу повідомив політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), Анатолій Октисюк.

За словами експерта, найбільша проблема люстрації на сьогоднішній день – це намагання застосувати в її процесі індивідуальний підхід.

Він також звертає увагу на те, що люстрація тільки розпочалася, а низка високопоставлених чиновників, зокрема органів прокуратури, які були звільнені із займаних посад відповідно до вимог закону України «Про очищення влади», вже публічно повідомили, що оскаржуватимуть своє звільнення у суді. Їхній аргумент простий – вони не погоджуються із звільненням, оскільки під час застосування до них закону не був використаний індивідуальний підхід.

Оцінюючи дії люстрованих осіб, А.Октисюк називає їх блюзнірством, що перейшло межі, адже індивідуальний підхід передбачає суб’єктивізм та вибірковість, які неодмінно створять систему, за якою можна буде уникати покарання.

«Власне, вносячи виключення та обмеження у перелік осіб, які підлягають люстрації, відбувається спроба зруйнувати саму ідею безумовного позбавлення влади усіх осіб, причетних до прийняття злочинних владних рішень. Ми прекрасно розуміємо, що в Україні індивідуальний підхід означає корупцію, коли застосування закону «Про очищення влади» стане предметом торгу чи політичної помсти», – переконаний експерт.

Фото: ZN.UA

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *