ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові продемонструють більше трьох десятків польських фільмів (програма)

|

З 10 до 19 жовтня у Львові триватиме наймасштабніший культурний захід, організований Генеральним Консульством Республіки Польща у Львові – Перегляд сучасного польського кіно «Під Високим Замком» 2014. Фільми транслюватимуться у «Кінопалаці» (вул. Театральна, 22), «Кінопалаці Копернік» (вул. Коперника, 9), відбудуться заходи і в міському просторі Львова. Впродовж 3-го Перегляду сучасного польського кіно «Під Високим Замком» 2014 буде показано 33 найновіші польські фільми у 80 кіносеансах. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛМР.

«У важкі, динамічні і трагічні часи в житті треба шукати міцності, тих елементів, які є істотними для спокою, релаксації, для мислення про культуру, для позитивного виміру життя. Одним з таких культурних елементів є організація зустрічі з польською культурою у Львові, зокрема з найновішою і найцікавішою польською кінопродукцією. Щоб це наближення до польської культури нам вдалось, було залучено до праці багато людей і структур. Ефект праці є без перебільшень вражаючим. Ми показуємо понад 30 фільмів, приїжджають польські зірки з режисерського і акторського середовищ.

На щастя, Польщі вже декілька років вдається реалізовувати змістовну кінопродукцію. Думаю, знайомство з цією продукцією є дуже цікавим і емоційним. Щиро бажаю, щоб в Україні було більше українських фільмів.

Крім показу фільмів, буде чимало додаткових заходів – занять, зустрічей, атракцій. Тому запрошуємо усіх бути потенційними учасниками Перегляду сучасного польського кіно. Завдяки спонсорам, ціна квитків є символічною – 15 грн. Запрошую до зустрічей з добрими фільмами, добрими творцями і добрими акторами. І нехай це буде елементом чогось дуже важливого – щоб ми показали, що хтось зі Сходу нас не налякав, ми тут нормально живемо і показуємо те, що є цінним і вартісним. Всі старання пов’язані з регуляцією конфлікту на Сході. Одна з наших місій – це показ спокою», – зазначив Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд.

«Перегляд сучасного польського кіно – це оповідь про Польщу, про проблеми, які є в цій країні, про людські драми. Це ціла перспектива останніх років.

Зали Перегляду сучасного польського кіно «Під Високим Замком» відвідало 18 тисяч глядачів. Тож ми відчуваємо відповідальність перед львів’янами і гостями міста», – зазначив консул, координатор та співавтор остаточної концепції Перегляду Яцек Жур.

«Перегляд сучасного польського кіно – це захід, який уже став традиційним. Сподіваємося, що ця добра традиція буде продовжуватися. Ми докладатимемо усіх зусиль, щоби глядачі отримували задоволення від перегляду. Чекаємо львів’ян і гостей міста у наших кінотеатрах», – запросив директор мережі «Кінопалац Львів» Дмитрій Можаровський.

Головною метою Перегляду є популяризація найновіших творів польського кінематографа на території Західної України і забезпечення умов для контакту з польською мовою та культурою полякам, які проживають за межами Польщі.

3-ій ПСПК «Під Високим Замком» 2014 триватиме 10 днів – з 10 до 19 жовтня. Протягом цього часу буде показано 33 найновіші польські фільми у близько 80 кіносеансах, зокрема:

  • художні: „Біжи хлопче, біжи”, „Квиток на місяць”, „Хочеться жити”, „Людина з мармуру”, „Людина з заліза”, „Дівчина зі шафи”, „Чоловік вже (не)потрібний”, „Габріель”, „Іда”, „Джек Стронґ”, „Завтра підемо у кіно”, „Каміння на шанець”, „Маленькі зіткнення”, „Мій полюс”, „Обмануті”, „Папуша”, „Під міцним янголом”, „Попєлушко. Свобода – в нас самих”, „Допит”, „Серце на долоні”, „Приречений на блюз”, „Станція Варшава”, „В укритті”, „Валенса. Людина з надії”, „Парубки в халепі”, „Жыве Беларусь!”.
  • документальні: „Борислав. Галицька Пенсильванія”, „Інший світ”, „Його очима”, „Громадянин поет”, „Особистий Львів Людвіка М.”, „Освітити темряву” та „Войцех Кіляр. Кредозокрема”.

Відкриватиме 3-ій ПСПК фільм «Джек Стронґ», який розповідає про одну з найбільш захоплюючих шпигунських історій світу.

Не менш насиченою буде програма супроводжуючих подій, в рамках якої відбудеться 15 заходів:

  • відкриття таблиці, присвяченої композиторові музики кіно, львів’янину Войцеху Кіляру;
  • фотографічно-історична виставка „Холодна війна. Коротка історія розділеного світу” та виставка „У старому кінотеатрі”;
  • вистава „Ходи зі мною до ліжка” у виконанні акторки Соні Богосєвіч;
  • концерт „Cілезієць зі Львова. Вшановуючи Войцєха Кіляра” у виконанні Івано-Франківської обласної філармонії; приурочений до Дня вчителя концерт Катажини Домбровської та квартету „Апертус”;
  • лекція проф. Барбари Ґєршевскої „Кінематографічні захоплення львівських науковців, літераторів та артистів”;
  • презентація книги „Історія кіно у Львові 1896-1939”;
  • квест.

На особливу увагу заслуговує навчальний блок «Урок історії в кіно», організований у співпраці з Польським інститутом національної пам’яті. Протягом трьох днів у кінотеатрах мережі «Кінопалац», в школах та ВНЗ історики інституту проводитимуть лекції з історії, ілюстровані фільмами на історичну тематику.

Варто зазначити, що цьогорічний випуск Перегляду сучасного польського кіно вже вдруге вийде поза межі Львова та Львівської області. З 9 до 14 листопада Перегляд завітає до Івано-Франківська, де мешканці та гості міста матимуть змогу побачити близько 20-ти найновіших польських фільмів.

Проект Перегляд сучасного польського кіно «Під Високим Замком» має некомерційний характер, тому вартість квитків буде символічною та становитиме 15 грн. Організатор не отримає прибутку від його реалізації, а кошти, отримані від продажу квитків, будуть спрямовані на покриття організаційних витрат.

Спеціальні гості 3-го Перегляду сучасного польського кіно:

  • режисери: Януш Маєвскі, Шимон Врубель, Дорота Кендзєжавска, Рафал Вєчиньскі та Здзіслав Совіньскі;
  • актори: Кшиштоф Пєчиньскі, Соня Богосєвіч, Катажина Домбровска та легенда польського кіно, 99-літня акторка Данута Шафлярска.

Детальніше про Перегляд на інтернет-сторінці: www.filmlwow.eu.

Довідка

1-ий Перегляд сучасного польського кіно «Під Високим Замком» 2012:

  • відвідало близько 8 000 глядачів;
  • було показано 31 фільм (художні, документальні, короткометражні та анімаційні);
  • проведено 14 супроводжуючих заходів.

2-ий Перегляд сучасного польського кіно «Під Високим Замком» 2013:

  • відвідало близько 9 500 глядачів;
  • було показано 27 фільмів (художніх, документальних);
  • проведено 11 супроводжуючих заходів.

Перші два випуски ПСПК отримали схвальні відгуки львівської публіки, а також здобули високі оцінки в Польщі.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *