ОСТАННІ НОВИНИ

У списках немає відвертих негідників, небезпеку становлять «темні конячки» – ЧЕСНО

|

За найкращим прогнозом, Рада IIX скликання оновиться на 40%. Однією з гострих проблем цієї виборчої кампанії є “гра у піддавки”, коли сильні промайданівські партії свідомо виставляють слабких кандидатів проти «покидьків-самовисуванців», аби ті змогли пройти по округах. Про це у коментарі Тиждень.ua заявила Інна Борзило, керівник проекту ЧЕСНО.

«Ніхто не буде брати до себе в списки відвертих негідників, адже це зіткнеться із осудом суспільства. Але йде інша гра – гра у піддавки на округах, коли сильні, промайданівські партії завідомо виставляють слабких кандидатів проти покидьків-самовисуванців, які йдуть на округах. Щоб була змога засіяти, пройти до парламенту. Де-юре вони йдуть не за підтримки цих політичних сил, але де-факто – їм дають усі умови, щоб вони виграли», – наголошує Борзило.

На її думку, проблема списку партії Ляшка у тому, що там невідомі люди.

«І це – інша небезпека. Це темні коняки, про яких, у принципі, мало що можна сказати», – зазначає керівник ЧЕСНО.

За її прогнозами, Рада IIX скликання оновиться на 40%.

«За підрахунками наших колег із ОПОРи, 302 депутатів цієї Ради зареєструвалися кандидатами. Якщо припустимо, що всі вони пройдуть, то буде оновлення Ради на 30%. Але ми сподіваємося на більше оновлення парламенту й на свідомих виборців», – заявила вона.

Вона звертає увагу на те, що у Раді буде менше депутатів, бо не буде представників із Криму й окремих регіонів Донбасу.

«Велике сподівання й на самовисуванців. Якщо їх набереться хоча б 30 осіб, то вони зможуть суттєво впливати на рішення Ради. І це буде значне полегшення діалогу з громадським суспільством», – наголошує Борзило.

Разом із тим, за її словами, кандидати у депутати звертають увагу на дослідження ЧЕСНО.

 «Ми помітили одну потенційну порушницю у ВО «Батьківщина», а зараз у списках її немає. Ми не можемо стверджувати, що це реакція на наше дослідження, але це приємно», – наголошує Борзило.

Проте, за словами керівника ЧЕСНО, справжні баталії відбуваються через кандидатів, які голосували за «диктаторські закони» 16 січня.

«Зараз вони нам телефонують і виправдовуються, що не голосували. Ми їм на те – спілкуйтеся мовою закону із апаратом ВР, на сайті якого є списки голосувальників. Дивно, що вони про це згадали тільки напередодні виборів. Дехто взагалі не розуміє, як функціонує сайт Ради», – зазначає Борзило.

На її думку, всі, хто голосував за диктаторські закони, «повинен понести хоча б політичне покарання».

Борзило наголошує, що ЧЕСНО намагається слідкувати за кандидатами щодо  підкупу виборців і наявності декларації про доходи за 2013 рік.

«Політичні сили вже починають відкривати таку інформацію, мажоритарники надсилають біошрафії та декларації про доходи, і ми це незабаром оприлюднимо», – наголошує керівник ЧЕСНО.

Нагадаємо, дострокові парламентські вибори в Україні призначили на 26 жовтня.

30 вересня Центрвиборчком завершив реєстрацію кандидатів у депутати.

Загалом в одномандатних виборчих округах зареєстрували 3468 кандидатів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *