ОСТАННІ НОВИНИ

За місяць Львівський Лицар зібрав для армії понад 386 тис грн.

|

Сьогодні організатори ініціативи «Львівський Лицар» прозвітували про зібрані кошти і придбане обладнання для учасників АТО. За 30 днів акції львів’яни та гості міста пожертвували для українського війська 386 346 грн. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

«30 днів акції – два щити. Це символічно, бо за перший щит, який був заповнений за два тижні, ми декларували 186 тис. грн. На сьогодні зібрано 386 тис. 346 грн. Таким чином, другий щит був «щедрішим», люди активніше долучалися до акції фінансово. Щит заповнено повністю, тому сьогодні він уже буде замінений», – повідомив ініціатор ініціативи «Львівський Лицар» Іван Радковець.

Також відбулася презентація машини швидкої медичної допомоги для вивезення поранених із зони АТО, яка була придбана за сприяння Конгресу українців Канади.

«Ми маємо таку приємну ситуацію, коли наші львівські громадяни та гості міста заповнили ще один щит. Сьогодні дуже актуальне гасло «Допоможи фронту. А якщо не можеш допомогти фронту, то допоможи тим, хто допомагає фронту». Ми купили обладнання. А за сприянням Конгресу українців Канади був куплений автомобіль, за що ми дуже вдячні. Якщо би тут мали можливість долучитися усі ті, хто допомагають  нам, зокрема українці Канади, то цих двох щитів було б замало», – зазначив голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам`яток історії та культури Андрій Салюк.

Водночас як розповіла співкоординатор громадської ініціативи «Допоможи фронту» Уляна Дідич, вони зараз споряджають 4-й батальйон 24-ї військової механізованої бригади.

«Ми намагаємося збирати харчі, збирати речі, гроші, відправляти це все туди і споряджати новобранців тут. Зараз споряджаємо 4-й батальйон 24-ї військової механізованої бригади. Робота триває у цілодобовому режимі. Бо ми розуміємо, що ця війна стосується кожного. Ми хочемо, щоб наші діти бачили мирне небо над головою і Українську державу, а не те, що нам готують сусіди», – сказала вона.

«Декілька еластичних бинтів – це те, що може купити кожен, і це може врятувати життя. Нам дуже допомагає діаспора з Канади й Америки, зокрема, дає аптечки. Це є склад аптечок НАТО. Їх дуже мало, але ми стараємося дати їх лікарям і санітарам, які там є. Світовий конгрес українців організував у Києві навчання з системи НАТО – домедична допомога військовим. У Львові впродовж 4 днів займалися з львівськими військовими. Ми охопили за той час 500 людей. Це є дуже мало, але, дивлячись на ті навчання, я зрозуміла, що це є дуже важливо», – додала координатор збору ліків у Гарнізонному храмі св. ап. Петра і Павла під час Майдану Ліля Бойко.

Довідка

Сто років тому Львів стояв перед небезпекою російської агресії. На потреби мобілізації та на зміцнення своєї обороноздатності львівська громада провадила збір коштів. У 1916 році для залучення благодійних пожертв на потреби війська у Львові був створений Львівський Лицар: з дерева був вирізьблений лицар і кожен, хто складав пожертву на зміцнення війська, мав право забити в обладунки лицаря металевий цвяшок, у такий спосіб «зміцнивши» дерев’яного лицаря уже металевими латами.

Сьогодні, через сто років, ми знову змушені протистояти російській агресії. Для потреб зміцнення нашого війська до Львова повернувся Львівський Лицар в образі Святого Юрія Змієборця.

Кожен, хто складає пожертву не менше, аніж 100 грн., має право зміцнити щит Святого Юрія символічною металевою пластиною із викарбуваним символом Української державності – Тризубом. Другу таку пластину жертводавець отримує у подарунок на пам’ять про подію. Третю – відправляють від імені жертводавця військовому у зону АТО. Зібрані кошти використовують на закупівлю термовізорів, приладів нічного бачення та іншого обладнання, яке вкрай потрібне нашим військовикам.

 Фото: m.20minut.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *