ОСТАННІ НОВИНИ

Нацгвардія повідомила, в яких випадках військові хапатимуться за зброю

|

На відмову зупинити авто для огляду на блокпостах військовослужбовці можуть застосувати зброю. Про це інформує прес-служба Міністерства внутрішніх справ, передає кореспондент Львівського порталу.

Правовою основою несення служби на блокпостах є Закон України “Про боротьбу з тероризмом”, “Про Національну гвардію України” та інші нормативно-правові акти.

Згідно законодавчої бази, під час несення служби на блокпостах військовослужбовці Національної гвардії України мають право перевіряти не лише транспорт, а й пасажирів. При перевірці документів, що посвідчують особу громадян, перш за все звертається увага на справжність документів, відповідність фотокартки зовнішності особи, відмітки про реєстрацію та інші дані.

Якщо авто не зупиняється на вимогу, військовослужбовці мають право застосувати засіб примусової зупинки та зброю: спочатку попереджувальні постріли вгору, а якщо авто не зупиняється, мають право вести вогонь по колесах автомобіля.

Так, у ніч на 2 серпня під час несення служби на одному з блокпостів поблизу Маріуполя військовослужбовці Національної гвардії України помітили на польовій дорозі транспортний засіб, що стояв на ній тривалий час.

Разом з співробітниками ДАІ гвардійці наблизились до автотранспорту для його перевірки. Водію автомобіля «Опель» було поставлено вимогу вийти з транспортного засобу та надати для перевірки документи, яку останній проігнорував. Водій різко зрушив авто з місця та спрямував його у бік капітана С., чим створив небезпеку життю та здоров’ю військовослужбовця.

Попереджувальний вигук «Стій, стріляти буду!» та попереджувальні постріли вгору не зупинили водія, він втік з місця події. Військовослужбовці відкрили вогонь по колесах транспортного засобу. Після переслідування водія знайшли в одному із приватних будинків по вул. Дачна із ознаками вогнепального поранення, а також із стійким запахом спиртних напоїв. На місце події було викликано карету швидкої медичної допомоги та слідчу-оперативну групу.

Ще раз звертаємося до громадян віднестися з розумінням та сприяти гвардійцям під час несення служби на блокпостах. Наголошуємо, що у разі не реагування на звернення військовослужбовців на блокпостах та відмови зупинити авто, військові мають усі права на застосування зброї.

Фото: khersonline.net 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *