ОСТАННІ НОВИНИ

Архів СБУ передав музею «Тюрма на Лонцького» нові документи репресій в УРСР

|

Галузевий державний архів Служби безпеки України відновлює співпрацю із Національним музеєм-меморіалом жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» з питань пошуку та оприлюднення документів, що стосуються політичних репресій та функціонування пенітенціарної системи в УРСР. Про це Львівському порталу повідомили у прес-центрі Центру досліджень визвольного руху.

12 червня відбулась робоча зустріч директора Галузевого державного архіву Служби безпеки України Ігоря Кулика із директором Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Русланом Забілим щодо питань відновлення співпраці між установами.

Як розповів Руслан Забілий, у 2008-2010 роках «Тюрма на Лонцького» активно співпрацювала із архівом СБУ, однак, після зміни керівництва держави та служби співпраця уповільнилась, а згодом взагалі припинилась. «Водночас розпочались репресії над істориками та архівістами, які вимагали відкриття архівів. Доступ до документів був безпідставно закритий на довгий час. Тому сьогоднішні домовленості про спільну роботу є для нас дуже втішними та перспективними», – каже Руслан Забілий.

Працівники архіву також відібрали ряд документів про пенітенціарну систему УРСР та передали їх для поповнення науково-допоміжного фонду музею. «Окрім інших документів, нам вдалося відшукати план внутрішньої тюрми УМҐБ по Львівській області за 1950 рік, відомої як «Тюрма на Лонцького», що має велику цінність для музейників. По цих планах можна прослідкувати, де саме була розстрільна камера у в’язниці, а також можна визначити, де могли проводитися захоронення розстріляних та закатованих політв’язнів», – розповідає головний зберігач фондів Галузевого державного архіву СБУ Валерій Огороднік.

В рамках співпраці між установами ГДА СБУ передав для оцифрування музеєм мікрофільми Польської бібліотеки Народової, в яких міститься підбірка наказів УГА та Дієвої армії УНР, щоденники Українських січових стрільців та ін. Після оцифрування документи будуть поступово оприлюднюватись в Інформаційно-довідковій залі Галузевого державного архіву Служби безпеки України та у відкритому он-лайн доступі в Електронному архіві українського визвольного руху avr.org.ua.

Також сторони обговорили та погодили у перспективі видання збірника документів, що знаходяться в ГДА СБУ та стосуються «Тюрми на Лонцького», а також тюремної системи УРСР загалом.

Фото: Центр досліджень визвольного руху

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *