ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні уже 10 тисяч внутрішніх біженців – ООН

|

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців спостерігає в Україні постійне зростання кількості внутрішньо переміщених осіб, яка сягнула 10 тисяч. Про це повідомляє Агентство ООН у справах біженців.

За даними агентства, внутрішнє переміщення в Україні розпочалося перед березневим референдумом у Криму і з того часу стабільно зростає. Статистика щодо переміщених осіб формується на підставі даних, які отримує Агентство від органів місцевої влади.

Серед потерпілого населення є люди, котрі були переміщені двічі: спочатку з Криму, а потім  – зі сходу України. Більшість переміщених осіб – це кримські татари, однак місцева влада також нещодавно повідомила про збільшення кількості етнічних українців, росіян та змішаних сімей. Принаймні третина переселенців – це діти.  Більшість сімей переїжджають до центральної (45%) і західної України (26%), хоча частина осіб також були розміщені на півдні та сході. Кількість шукачів притулку з України в інших країнах залишається низькою.

Серед причин, які озвучують переміщені особи: прямі особисті погрози, побоювання переслідувань чи загальна небезпечна ситуація. Дехто повідомляє про погрози, які вони отримують по телефону чи через соціальні мережі, або у формі повідомлень, які вони знаходять біля своїх помешкань. Люди говорять про страх переслідування через етнічне  походження чи релігійні переконання. Журналісти, правозахисники та представники інтелігенції серед причин переслідувань зазначають свою професійну діяльність. Інші кажуть, що не можуть надалі займатися підприємництвом.

Ключові проблеми, які постають перед переселенцями – це доступ до соціальних послуг, наявність постійного житла та оформлення реєстрації за місцем проживання. Останнє необхідне для доступу до економічних та соціальних прав, а також засобів існування. Допомога таким людям в першу чергу організовується через обладміністрації, громадські організації і добровільні внески громадян.

Як повідомляв раніше Львівський портал, біженці з Криму почали звертатися за реєстрацією до Центру для безпритульних у Львові.

ФОТО unhcr.org.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *