ОСТАННІ НОВИНИ

Львів отримав економічний та бюджетний прогноз до 2017 року

|

В рамках проекту «Розбудова спроможності до економічно обґрунтованого планування розвитку областей і міст України» (РЕОП)», українські та канадські експерти презентували економічний та бюджетний прогноз для Львова до 2017 року. Про це Львівському порталу повідомили у прес службі ЛМР.

Львів має відносно добре диверсифіковану економіку, зорієнтовану на сферу послуг. Як і в більшості великих міст, добувна промисловість та сільське господарство становлять незначну частку в економіці. Частка переробної промисловості становить лише близько 15% середнього показника зайнятості за п’ять років (2007–2011 рр.), що свідчить про зорієнтованість економіки Львова на сектор послуг. Однак випуск у переробній промисловості є важливою складовою економіки міста. Оскільки Львів є обласним центром, суттєву частку зайнятості в місті становлять державне управління (5%) та охорона здоров’я (11%). Частка освіти в зайнятості є значною (15%), що відображає концентрацію вищих навчальних закладів у Львові. І нарешті, сектор транспорту та зв’язку становить близько 12% середнього показника зайнятості в місті за п’ять років.

В оприлюдненому звіті, робота над яким тривала протягом двох років, подано прогнози, а також проаналізовано структуру економіки міста та чинники, що впливають на динаміку окремих видів економічної діяльності. Звіт містить аналіз очікуваних змін зовнішньоекономічного середовища та прогноз для різних видів економічної діяльності в місті, а також прогноз зайнятості й сукупного фонду оплати праці.

На економічний прогноз для будь-якого міста впливають як зовнішні, так і внутрішні чинники. До зовнішніх належать: загальний стан світової економіки, економічний прогноз для інших країн, які є основними торговельними партнерами України, економічний прогноз для України загалом, а також економічний прогноз для окремих важливих галузей. Розповів фахівець у галузі економічного та бюджетного аналізу Пол Дарбі.

«Важливою складовою економічного прогнозу є демографічна складова. У прогнозований період кількість молоді буде зменшуватись, і це призведе до зменшення випуску в галузі освіти, але в той же час збільшуватиметься кількість населення віком до 10 та від 60 років. Загалом же кількість населення у Львові зростатиме, і це позитивно позначиться на сферах послуг та торгівлі», – зауважив П. Дарбі.

Зокрема, експерти прогнозують зростання загального реального випуску та невелике скорочення загальної зайнятості, викликане переоснащенням підприємств та новими технологіями виробництва. В той же час, середня заробітна плата зростатиме – на 11% протягом наступних 4-ох років.

«Ми передбачаємо зростання реального випуску у Львові на рівні 1.5-2% у прогнозовані роки. Цей показник враховує інфляцію, тобто є реальним показником зростання. В той же час він набагато менший, ніж це було у попередні, докризові роки», – додав П.Дарбі.

Також в рамках презентації було представлено бюджетний прогноз, за яким Львів у 2017 році зможе отримати профіцитний бюджет. Надалі працівники Львівської міської ради зможуть самостійно прогнозувати розвиток бюджету міста, адже під час реалізації проекту чиновники пройшли навчання, а також отримали спеціальний посібник від канадських та українських експертів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *