ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські енергетики обладнали понад 1000 лелечих осель

|

Вже десятий рік поспіль ПАТ „Львівобленерго” в рамках Міжнародного соціального проекту „Захист білого лелеки” переобладнує лелечі оселі на опорах ліній електропередачі і зберігає життя бузьків. Цієї весни „відсвяткувати новосілля” зможуть ще 218 лелечих родин. Про це Львівському порталу повідомили у відділі корпоративних зв’язків ПАТ “Львівобленерго”.

Бузьки полюбляють гніздитися на опорах ліній електропередачі. Це небезпечно для життя птахів та створює незручності для енергетиків.

Молоді лелечата під час перших спроб вильоту з гнізда можуть зіткнутись з проводами. Як наслідок, виникає замикання в електромережі, перерва в електропостачанні, а молоді лелечата — гинуть. 

Крім цього, у дощову погоду намокле гніздо стає електропровідним, що теж є загрозою для лелечої родини і при цьому збільшує технологічні витрати електричної енергії.

Працівники ПАТ „Львівобленерго” під час щорічних планових оглядів ліній електропередачі виявляють гнізда лелек, які знаходяться на опорах повітряних ліній.

В осінньо-зимовий період, коли лелеки відлітають у вирій, Товариство власними силами та коштами виготовляє і встановлює основи, на які переносяться рештки старого гнізда.

Переобладнуючи лелечі оселі, енергетики водночас захищають і птахів, і повітряні лінії електропередачі. Жити у цих гніздах лелекам безпечніше, адже вони змонтовані високо над проводами, що запобігає ураженню птахів струмом, а гнізда надійно закріплені і не загрожують падінням на лінії електропередачі.

Цьогоріч ПАТ „Львівобленерго” загалом встановлено 218 платформ під лелечі гнізда,  зокрема у Сокальському та Жовківському РЕМ — по 19 платформ, Мостиському РЕМ — 16,  Пустомитівському РЕМ — 15, Стрийському та Миколаївському РЕМ — по 14,  Радехівському та Буському РЕМ — по 13; Яворівському та Кам’янка-Бузькому РЕМ — по 12, Городоцькому РЕМ — 11, тощо. 

Довідка  

З 2005 року ПАТ „Львівобленерго” у співпраці із львівськими орнітологами бере активну участь у Міжнародному соціальному проекті „Захист білого лелеки”. 

Загалом з 2005 по 2014 рік включно працівниками ПАТ „Львівобленерго” встановлено 1015 платформ під лелечі гнізда.

На сьогодні досвід ПАТ „Львівобленерго” у впровадженні проекту „Захист білого лелеки” вже перейняли й інші енергопостачальні компанії України.

Фото: М.Дашкович

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *