ОСТАННІ НОВИНИ

У Раді зареєструвала проект закону «Про проведення люстрації в Україні»

|

Народні депутати від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» внесли на розгляд Верховної Ради законопроєкт «Про проведення люстрації в Україні». Про це Львівський портал повідомили у прес-службі Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Серед авторів закону – лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, а також парламентарі-свободівці Олег Осуховський, Юрій Сиротюк та Леонтій Мартинюк. Депутати наголошують, що Україна вкрай потребує докорінного очищення державної влади.

Свободівці пропонують парламенту провести в державі люстрацію від імені українського народу – громадян України всіх національностей, виражаючи волю Українського народу та усвідомлюючи обов`язок держави – захищати життя людини та забезпечувати реалізацію усіх прав та свобод України, гарантованих Конституцією України…

Як зазначають автори зареєстрованого документа, його основна мета – зробити антикомуністичну люстрацію, люстрацію проти агентів чужоземних спецслужб, антикорупційну люстрацію і люстрацію людей, які заплямували себе знищенням народовладдя.

Документ передбачає обмеження обіймання відповідних посад в органах законодавчої, виконавчої та судової влади, правоохоронних органах в Україні особам, які співпрацювали з оперативними працівниками колишнього КГБ СССР до 1991 р. як агент, резидент чи інший негласний нештатний співробітник або співпрацювали зі спецслужбами інших держав як таємний інформатор чи помічник в оперативному отриманні інформації, заплямували себе участю у корупційних схемах, сприяли становленню «режиму Януковича» тощо.

Законопроєктом запропоновано ввести процедуру люстрації шляхом подання люстраційної декларації та проведення перевірки працівників органів законодавчої, виконавчої, судової гілки влади, а також працівників правоохоронних органів на предмет співпраці зі спецслужбами СССР, та спецслужбами інших держав, відповідності засадам антикорупційного законодавства та участи у встановленні антидемократичного режиму.

У документі зазначено, що люстраційній перевірці підлягають як особи, що вже займають посади у державних органах влади будь-якого рівня, так і ті, що претендують на призначення на такі посади.

Із повним текстом проєкту закону «Про проведення люстрації в Україні» можна ознайомитися за посиланням: Svoboda.org

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *