ОСТАННІ НОВИНИ

Обама Путіну: США ніколи не визнають підсумки псевдореферендуму в Криму

|

Президент США Барак Обама заявив у телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним, що результати референдуму в Криму «ніколи не будуть визнані Сполученими Штатами і міжнародним співтовариством».

Про це повідомляє «ИТАР-ТАСС», посилаючись на прес-службу Білого дому.

Президент США підтвердив, що вважає голосування в Криму з питання про статус півострова «порушенням конституції України».

Водночас Обама вважає, що «існує ясний шлях для врегулювання цієї кризи дипломатичними засобами, при якому будуть враховані інтереси як Росії, так і народу України». За його словами, держсекретар США Джон Керрі, як і раніше, буде готовий «працювати разом з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим і українським урядом над пошуком дипломатичного врегулювання кризи», зазначила прес-служба.

У свою чергу, президент Путін підкреслив, що референдум в Криму повністю відповідав нормам міжнародного права. У зв´язку з реалізованим в Криму референдумом Володимир Путін особливо відзначив, що «його проведення повністю відповідало нормам міжнародного права і Статуту ООН і враховувало, зокрема, відомий косовський прецедент. При цьому жителям півострова була гарантована можливість вільного волевиявлення та самовизначення».

Глави держав відзначили, що, «незважаючи на наявні відмінності в оцінках, необхідно спільно шукати шляхи сприяння стабілізації становища в Україні».
При цьому Путін звернув увагу на нездатність і небажання нинішньої київської влади приборкати розгул і радикальні ультранаціоналістичні угруповання, що дестабілізують ситуацію і тероризують мирних жителів, в тому числі російськомовне населення і наших співвітчизників. У цьому контексті розглянуто можливість направити в Україну моніторингової місії ОБСЄ. На думку президента Росії, діяльність такої місії має поширюватися на всі українські регіони.

Як повідомляли «Коментарі», за даними екзит-полу 93% виборців Криму висловилися на референдумі 16 березня за приєднання Криму до Росії. Опитування проводив Республіканський інститут політичних і соціологічних досліджень на замовлення сайту «Кримінформ».

Екс-глава Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв кримськотатарського народу повідомив, що 99% кримських татар не голосували на референдумі.

Фото: Офіційний сайт Білого дому

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *