ОСТАННІ НОВИНИ

Завтра ЄС може запровадити санкції проти Росії – МЗС ФРН

|

Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайер закликав Москву змінити свою позицію щодо Криму. Про це він заявив в інтерв´ю газеті «Вельт ам Зоннтаг», передає «ИТАР-ТАСС».

«Якщо Росія в останню хвилину не піде на поступки, то ми дамо відповідну першу відповідь на зустрічі глав МЗС країн ЄС у понеділок (17 березня)», – сказав Штайнмаєр.

«Ми не шукали конфронтації», – зазначив він, назвавши ситуацію, що скаллася в Україні, «вибухонебезпечною». «І на сході країни становище загострюється», – вказав міністр.

На його думку, «Росія відхиляє всі варіанти виходу з кризи, кожен крок до деескалації напруженості і, ймовірно, має намір вчинити дії, які ми не зможемо прийняти».

Нагадаємо, 6-го березня голова Європейської Ради Херман ван Ромпей за результатами позачергового саміту ЄС заявив, що союз може запровадити відносно РФ візові санкції та замороження активів, якщо в найближчі дні між Росією і Україною не почнеться результативний діалог. Прем´єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що санкції можуть бути введені з 17 березня, коли в Брюсселі відбудеться зустріч глав МЗС ЄС. Експерти і дипломати ЄС склали попередній список з 120-130 високопоставлених російських чиновників, яких можуть стосуватися санкції у зв´язку з ситуацією в Україні.

13 березня Європарламент прийняв резолюцію, яка схвалює введення санкцій відносно представників Росії в разі приєднання Криму. Також повідомлялося, що можливі візові санкції ЄС не торкнуться простих росіян.

Як повідомляли «Коментарі», сьогодні о 08:00 за київським часом в Криму почався неконституційний і невизнаний світом референдум про самовизначення, який проводиться за військової і політичної підтримки Російської Федерації.

Референдум був визнаний нелегітимним українським Конституційним судом, Венеціанською комісією, ЄС і США. 15 березня на розгляд Радою Безпеки ООН була винесена резолюція, яка передбачає оголосити майбутній референдум в Криму таким, що «не має сили», і закликати всі країни не визнавати його результати, однак Росія заблокувала її, скориставшись правом вето. Постпред РФ при ООН Віталій Чуркін заявив, що текст документа «йде врозріз з одним з базових принципів міжнародного права – принципу рівноправності і самовизначення народів, який закріплений у статті 1 Статуту ООН».

Також проти референдуму активно виступають кримські татари.

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *