ОСТАННІ НОВИНИ

Нафтотрейдери лякають черговим стрибком цін на бензин

|

В останні кілька днів проблеми з розмитненням виникли у деяких великих нафтотрейдерів. Експерти та учасники ринку не виключають, що це призведе до чергового підвищення цін на АЗС 

Як пише в сьогоднішньому випуску видання «Комерсант-Україна», проблеми виникли в української дочірньої компанії румунської Rompetrol, Білоруської нафтової компанії, а також у групи «Континіум» (мережа WOG).

Джерело в «Континіумі» повідомило виданню, що проблеми на митниці можуть спричинити подорожчання нафтопродуктів найближчим часом орієнтовно ще на 15-20 коп. за літр. Нагадаємо, з кінця січня паливо на АЗС уже подорожчало в середньому на 20-30 коп./л – таким чином ринок відреагував на девальвацію гривні. Не підвищувалися ціни тільки у вітчизняних нафтопереробних заводів, але їхня частка дуже мала, щоб вплинути на ринок.

Влада вважає, що підстав для таких драматичних заяв немає. Офіційно у Міністерстві доходів і зборів ситуацію не коментують. Але джерело в міністерстві повідомило, що перевірки не носять масового характеру.

Разом із тим, проблеми на митниці торкнулися далеко не всіх імпортерів.

У свою чергу, директор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн зазначає, що у нафтотрейдерів виникають й інші проблеми. «Загальну ситуацію погіршують нові правила купівлі валюти, що виникли після ухвалення постанови Нацбанку №49, яка призводить до затримок під час розрахунків. Багато трейдерів працюють на умовах передоплати та з високою швидкістю обігу коштів»,- зазначив експерт.

Разом із тим, експерти розходяться в своїх прогнозах дефіциту палива. Деякі вважають, що проблема буде знята, як тільки закупівлі відновляться, інші – що нафтотрейдери своїми заявами просто намагаються обґрунтувати подальше зростання цін, яке має припинитися після стабілізації валютного курсу.

Як повідомляли «Коментарі», оператори ринку нафтопродуктів звернулися до Нацбанку, Кабінету Міністрів, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерства економічного розвитку і торгівлі з вимогою терміново внести необхідні зміни до ухваленої Нацбанком постанови №49, що обмежує проведення окремих валютних операцій. Зокрема, як вихід оператори пропонують зарахувати нафтопродукти до товарів, на які не поширюється дія зазначеної постанови. Станом на 13 лютого в мережі АЗС ціни на бензин і ДТ підвищилися порівняно з 12 лютого на 5-10 копійок.

Фото: PHL

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *