Новий маршрут на гору Параску - старт в ресторані «A la minute» на АЗК «ОККО»

|

У жовтні цього року група туристів-ентузіастів з “Концерну Галнафтогаз” (мережа АЗК “ОККО”) проклала новий маршрут на гору Параску (1268 м) – найвищу вершину Сколівських Бескидів. Маршрут починається із автозаправного комплексу “ОККО”, що на об`їзній трасі навколо Сколе.

Новий маршрут цікавий тим, що проходить біля кількох меморіальних історичних об’єктів, а для автомобілістів привабливий можливістю залишити на АЗК своє авто і, поснідавши в ресторані “A la minute”, чи взяти перекуску із собою, відправитись в гори.

На початку маршруту, за 100 метрів від заправки, знаходиться старий, фактично знищений єврейський цвинтар. Тут збереглося лише кілька мацейв (надгробків). Нищення цвинтаря розпочали нацисти у 1941-44 роках, а довершила вже радянська влада у 1970-80 роках. Поблизу цвинтаря – меморіальний знак на скорботному місці, де у 1941-44 рр нацисти розстріляли 2500 євреїв. Меморіал був оброслий бур`янами, тепер він розчищений і попри нього проходить маршрут.

Далі стежка провадить попри меморіал учасникам боротьби за незалежність України 1940-50-х років. На цьому місці перезахоронені віднайдені останки учасників визвольної боротьби з усього Сколівського району.

У нижній частині маршрут йде хорошою, майже парковою дорогою через смерековий ліс, нечітким гребенем відноги. Через 30-40 хв ходу дорога переходить у стежку, яка стрімко серпантинить. За 10-15 хв ця стежка виводить на традиційний маршрут, той, що починається від дирекції Національного парку в Сколе. Далі шлях збігається із традиційним маршрутом зі Сколе на Параску. Загальна тривалість сходження від АЗК «ОККО» до вершини Параски – орієнтовно 4-4,5 години. Протяжність – майже 10 км.  Спуск із вершини до АЗК триває близько 2-2,5 годин. Загальна тривалість мандрівки 7-8 годин. Маркування маршруту – червона смуга на білому тлі.На території АЗК встановлено інформаційну таблицю з описом цього маршруту.

На східному схилі вершини лежить кам’яна плита із написом, який передає легенду, що гора названа на честь доньки древлянського князя Святослава Володимировича – Параски (Парашки). 1015 року біля підніжжя гори її вбили воїни князя Святополка Окаянного. Могила ж батька Параски, князя Святослава, також убитого Святополком, знаходиться за Сколе, в урочищі Святослав.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *