ОСТАННІ НОВИНИ

Цьогоріч податкова Львівщини відшкодувала платникам податку 538 млн грн

|

Фактично від березня цього року податкові та митні органи спільно працюють в складі Міністерства доходів і зборів. Про переваги, які отримали від об’єднання двох служб представники бізнесу та громадяни, розповів начальник Головного управління Міндоходів у Львівській області Віталій Пекарчук під час прес-конференції на тему: «Головне управління Міндоходів у Львівській області: інтеграція податкової і митної служб як фактор стабільних правил і прозорості в обслуговуванні бізнесу», яка відбулась 16 жовтня. Про це повідомляє прес-служба ГУ Міндоходів у Львівській області.

 Зокрема, Віталій Пекарчук розповів про зниження ставки податку на прибуток до 19% (з 23% у 2011 році) та про заплановане її зниження до 16%, а ставки податку на додану вартість – до 17% з наступного року.

Скорочено періоди звітування – з податку на прибуток платники вже звітують раз на рік. Помітними є позитивні зміни щодо відшкодування податку на додану вартість. Свою ефективність довела система автоматичного відшкодування ПДВ.

За дев’ять місяців 2013 року до відшкодування заявлено близько 494 млн. грн., а відшкодовано на розрахункові рахунки платників – 538 млн. грн., це на 60 млн. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року.

В автоматичному режимі відшкодовано 252 млн. грн. 32 платникам податків, що становить 56% від усіх відшкодованих сум. Сума відшкодованих коштів проти відповідних показників минулого року зросла майже вдвічі.

Важливим напрямком удосконалення та лібералізації всієї податкової сфери, за словами Віталія Пекарчука, є запровадження методів непрямого електронного контролю, зокрема ризикоорієнтованої системи, завдяки якій упродовж січня – вересня цього року кількість планових перевірок фактично зменшено майже вдвічі – було заплановано перевірити 324 СГД проти 543 СГД, запланованих до перевірки на відповідний період минулого року. До бюджету донараховано узгоджених податкових зобов’язань на суму 275,7 млн. гривень. Водночас з боку Головного управління Міндоходів в області посилено контроль з метою обмеження тіньового бізнесу, викриття кримінальних схем ухилення від сплати податків.

Зокрема, за період січня-вересня 2013 року працівниками слідчого управління проведено розслідування у 410 кримінальних провадженнях (внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 362 провадження).

Закінчено досудове розслідування у 216 кримінальних провадженнях. Направлено до суду з обвинувальним актом 24 провадження. У процесі розслідування донараховано 25,8 млн. грн., під час проведення досудового слідства відшкодовано та сплачено в бюджет понад 17 млн. гривень. Станом на 30.09.2013 судами Львівської області розглянуто 11 кримінальних справ (кримінальних проваджень), в т.ч. у 3 – винесено обвинувальні вироки. Позитивні зміни у сфері адміністрування податкових та митних платежів великою мірою пов’язані із запровадженням електронних сервісів. Бізнес отримав широкі можливості для користування системами електронної звітності. Зокрема, в електронному режимі звітують 99,6 % платників ПДВ, 61 % платників податку на прибуток, 43% – єдиного податку, 74% – місцевих податків, 65,7% – ресурсних платежів, 88% – рентних платежів. З 1 жовтня 2013 року Головним управлінням Міндоходів у області розпочато процес прийняття звітності, взяття на облік та зняття з обліку платників Єдиного соціального внеску. Відкрито спеціальні рахунки для перерахування внеску.

«Нами проведено відповідну технічну та організаційну підготовку, – зазначив Віталій Пекарчук. – Платники єдиного соцвнеску не повинні відчути жодних незручностей від зміни адміністратора. Більше того, при його адмініструванні буде застосовано інноваційну практику та досвід, нагромаджений в процесі адміністрування податків, зборів і митних платежів».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *