ОСТАННІ НОВИНИ

Над центральним входом у театр Заньковецької хочуть відновити квадригу Аполлона

|

Генеральний директор Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької, заслужений діяч України Андрій Мацяк мріє відновити над центральним входом в театр квадригу (колісницю) коней покровителя мистецтв Аполлона, яка була розміщена там на початку існування театру. Зі своєю мрією А.Мацяк поділився із журналістами.

«Коли театр був збудований і увійшов в дію, над його центральним входом існувала квадрига – четвірка коней бога Аполлона. Виникла ідея відтворити цю колісницю. Є група небайдужих людей, які кажуть, що можуть допомогти. Вони навіть зібрали трохи грошей», – повідомив директор театру.

За словами Андрія Мацяка, дана квадрига простояла на будівлі недовго, оскільки була виготовлена з дерева і під дією несприятливих погодних умов вона впала.

«Наразі стоїть питання перед архітекторами як саме її туди встановити, адже мова йде не лише про матеріал, з якого потрібно цю квадригу зробити, а й про кріплення. Тому це питання наразі із області мрій», – додав він.

Водночас директор ТзОВ «УкрДизайнГруп» Ігор Кузьмак додав зі свого боку, що оскільки виникли такі громадські ініціативи і проводиться збір коштів, то технічно це зробити можливо.

«Звісно, що ця квадрига відтворить образ тієї фронтальної частини театру, яку передбачав автор», – сказав він.

Довідково. На дашку прибудови театру імені Марії Заньковецької колись стояла квадрига коней покровителя мистецтв Аполлона. У 1847 р під час сильної зливи вона впала на землю. Сьогодні з минулого пишного декору порталу збереглась лише літера «W» гербу «Абданк», до якого належав фундатор театру граф Станіслав Скарбек.

Фото: Профком

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *