ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС таки дасть гроші на добудову трубопроводу «Одеса-Броди»

|

Єврокомісія включила нафтопровід Одеса-Броди в список ключових інфраструктурних проектів, на реалізацію яких виділено майже 6 мільярдів євро. Про це пише “Комерсант-Україна”. Як повідомляє видання, Єврокомісія оприлюднила список з 250 ключових інфраструктурних проектів так званого “загального інтересу ЄС у сфері енергетики”, куди включена і добудова трубопроводу “Одеса- Броди” до Адамове (Польща).

Проект дозволяє інтегрувати український трубопровід з нафтопровідної системою Польщі та почати постачання каспійської нафти в країни Східної Європи. Планується побудувати нафтопровід протяжністю 317 км і максимальною потужністю 30 млн тонн нафти на рік. Згідно з повідомленням ЄК, “проекти спільного інтересу” (projects of common interest) виграють від прискореної процедури ліцензування та поліпшення нормативних умов, а також отримають доступ до фінансової підтримки фонду Об`єднаної Європи, в якому для транс`європейської енергетичної структури на період 2014-2020 років передбачено 5,85 мільярда євро.

Реалізація цих проектів допоможе членам ЄС інтегрувати їх енергетичні ринки для диверсифікації енергетичних ресурсів і покласти край енергетичній ізоляції деяких країн-членів ЄС. Як повідомляється, на початку вересня регіональна дирекція охорони навколишнього середовища в Любліні (Польща) видала екологічний дозвіл на реалізацію проекту будівництва нафтопроводу “Броди -Плоцьк” з можливістю транспортування нафти до Гданська або в західному напрямку. Однак у польському уряді тоді заявили, що все ще не впевнені в перспективах проекту. Втім, в травні і серпні 2013 Польща перевела 495 мільйона злотих (120 мільйонів євро) з проекту добудови Одеса-Броди на будівництво газопроводів на території країни. У міністерстві економіки Польщі тоді повідомили, що Варшава переводить кошти на інші проекти, щоб не пропала фінансова допомога Євросоюзу, виділена на енергетичну безпеку країни, за рахунок якої мала проводитися добудова трубопроводу.

Нагадаємо, нафтопровід “Одеса-Броди” побудований в 2001 році між Одесою та містом Броди Львівської області, де здійснена його стиковка з нафтопроводом Дружба. Його протяжність становить 667 км, проектна потужність – 14,5 млн тонн нафти на рік. До 2010 року трубопровід працював у реверсному режимі, постачаючи російську нафту на Одеський НПЗ. У середини 2010 року експлуатація в цьому режимі була припинена. Трубопровід був заповнений технологічною азербайджанською нафтою, і було розпочате прокачування каспійської сировини на Мозирський НПЗ, який був затребуваний через чергову “нафтову війну” між Білорусією і Росією. Всього було прокачано 1 млн тонн нафти замість запланованих 4 млн тонн. Однак після врегулювання російсько-білоруських відносин прокачування припинилася – для Білорусії виявилося вигідніше купувати російську нафту.

Економічна правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *