ОСТАННІ НОВИНИ

Фахівці банківського інституту радять вивести з обігу 1 та 2 копійки

|

За даними соціологічних опитувань, проведених фахівцями УБС НБУ у 2009 та 2013 р., підтверджено, що готівкові розрахунки залишаються головним засобом повсякденних розрахунків серед населення України (незалежно від віку, статі, соц. статусу і географії проживання) і показник інтенсивності використання готівки складає 82%, натомість платіжної картки – 18%. Такі результати у своїй роботі на тему: «Соціологічне дослідження з питань відношення населення до оптимізації обороту монет мілких номіналів і вивчення структури платіжних інструментів, використовуваних населенням України» презентувала к.е.н., заступник декана факультету підвищення кваліфікації і перепідготовки Львівського інституту Університету банківської справи НБУ Наталія Рак на I Міжнародній конференції «Ключові тренди банківського рітейлу і готівково-грошового обороту – 2013». Про це повідомляє прес-служба УБС НБУ.

Інтенсивність використання платіжної картки в 2013р. виросла на 13% порівняно з 2009 р. Цікаво, що середньостатистичні щоденні витрати одного українця складають 59,8 грн. (пенсіонера – 44,7 грн. студента – 45,7 грн., домогосподарки – 52,1 грн., медика – 63,1 грн., підприємця – 78,6 грн.). При цьому 79% населення України вважає, що вилучення з готівкового обороту монет номіналом 1 і 2 коп. не вплине на їх фінансовий стан, така ж приблизно кількість респондентів сказала, що для них це було би зручно. Населення позитивно ставиться до округлення цін і вважає, що округляти необхідно ціни не на кожну одиницю товару, а в сукупному чеку.

Організатори конференції КБД-Видав та журнал «Банкір» метою проведення конференції визначили аналіз ситуації в торгівлі з використанням банківського роздрібного кредитування, обслуговування проблем і перспектив в даній сфері, обмін досвідом і вибудовуванням спільної ефективної роботи торгівельних мереж і банків та інших фінансових установ, удосконалення програм лояльності для клієнтів, знайомство з новітніми технологіями, обладнанням і послугами в сфері готівкового і безготівкового грошового обороту, дискусія про місце і роль держави в питаннях зниження ризиків і підвищення автоматизованих скорингових систем. Доповіді на тему банківського рітейлу представляли керівники вищої та середньої ланки в банках, керівники фірм, представники ВНЗ. У рамках конференції були проведені секції, круглий стіл та спеціалізована виставка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *