ОСТАННІ НОВИНИ

Хворих на ВІЛ.СНІД на Львівщині за рік стало більше на 20 відсотків

|

За 9 місяців 2013 року у Львівській області зареєстровано 330 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію/СНІД проти 274 випадків за такий же період минулого року. Зросла також частка хворих, виявлених в стадії СНІДу, значна частина людей звертаються для первинного обстеження на антитіла до ВІЛ в заклади охорони здоров’я при наявності клінічних показань.

Про це повідомляє прес-служба Департаменту охорони здоров`я ЛОДА.

Аналіз епідемічної ситуації засвідчує, що в області інфекція поширюється серед споживачів ін’єкційних наркотиків (СІН). Ця уразлива група ще досі залишається провідною силою епідемії. За 9 місяців 2013 році частка споживачів ін’єкційних наркотиків зросла і склала 48,5% від усієї кількості вперше виявлених і зареєстрованих випадків. Також значно зросла частка СІНів серед взятих на облік у стадії СНІДу – 69,4% з уперше в житті встановленим діагнозом СНІДу.

Для значної кількості мешканців області, інфікованих ВІЛ, їхній статус залишається невідомим (лише кожен другий з уражених ВІЛ-інфекцією знає про свій ВІЛ-позитивний статус), що створює сприятливі умови для передачі ВІЛ статевим партнерам, через спільне вживання наркотиків ін’єкційним шляхом та ін.

На обліку в медичних закладах області перебуває 2456 ВІЛ-позитивних особи (в т.ч. 260 дітей), з них в стадії СНІДу перебуває під наглядом 718 осіб ( в т.ч. 29 дітей). Поширеність ВІЛ-інфекції складає 96,8 випадків на 100 тисяч населення (при середньоукраїнському показнику – 273,2, тобто майже в 3 рази є меншою, ніж в середньому по Україні).

Померли від захворювань, обумовлених СНІДом, а також від супутніх СНІДу інших захворювань – 70 осіб (проти 69 осіб за 9 місяців 2012 року).

За рейтинговою оцінкою показників захворюваності на ВІЛ-інфекцію у 2012 році Львівська область посідала 5 рангове місце  з 27 адміністративних територій України (перші рангові місця показників присвоюються територіям з найменшим значенням показника).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *