ОСТАННІ НОВИНИ

Серед українців суттєво виріс попит на первинне житло

|

Під час купівлі житла українці надають перевагу квартирам у новобудовах та будинках, що зводяться. Про це в коментарі УНН сказав провідний спеціаліст департаменту маркетингу одного зі столичних агентств нерухомості Сергій Костецький.

“Первинний ринок житла за усіма показниками зараз розвивається набагато активніше, ніж вторинний. Перш за все це пов’язано з тим, що довіра населення до забудовників вже відновилась, тобто якщо під час кризи, у 2009-2010 роках цей ринок практично завмер, то зараз лишились лише надійні стабільні забудовники, які є фінансово-спроможними, мають кошти, хороші проекти і будують квартири із оптимальними площами. Тобто якщо раніше, в основному, зводили квартири з великими площами, то зараз будують такі, яких потребує ринок – невеликі, із мінімальною кількістю кімнат”, – розповів С.Костецький.

С.Костецький також зазначив, що в залежності від етапу будівництва ціна на квадратний метр може змінюватись – на початковому рівні вона є на 15-30% нижчою.

 “Раніше більше 70% усіх квартир на вторинному ринку були продані на умовах іпотеки, а зараз це менше 1%. На первинному ж ринку є й іпотека, яка є на порядок нижчою у відсотках (на первинці може бути близько 16% річних, на вторинному – менше 20% не знайдеш). Окрім того, на первинному ринку є розстрочка, чого не має на вторинці.

Загалом на первинному ринку все добре, він розвивається правильними темпами, забудовники є фінансово спроможними, ціни нормальні, з точки зору законодавства ніяких проблем там немає”, – пояснив експерт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *