ОСТАННІ НОВИНИ

На кордоні з Польщею знайшли унікальну споруду VII ст. до н. е

|

Унікальну споруду ранньозалізного віку (кінець ІХ –VII ст. до н. е.) знайшли археологи поблизу села Грушів Яворівського району. Її довжина – понад 40 метрів і наразі вона найбільша зі схожих, які виявляли на території України та, можливо, і центрально-східної Європи. Про це повідомляє прес-служба НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України.

 За словами керівника експедиції, науково-дослідного центру «РАС» Інституту археології НАН України Наталії Войцещук, знахідка є дуже цікавою, адже такі споруди, їх ще називають «стовповими спорудами», або «довгими будинками», трапляються дуже рідко. В Україні раніше знайшли лише три схожі будівлі, але значно менших розмірів. Здебільшого, вони характерні для більш ранніх археологічних періодів – неоліту, енеоліту (V-IV тис. років до н.е).

Прийнято вважати, що їх використовували як громадські чи сакральні будівлі. Їхня присутність на поселенні свідчить про високий рівень розвитку носіїв археологічної культури, яка там була. У них могли проводити зібрання, або розташовувати виробництво певних товарів. Така будівля могла бути центральною спорудою, навколо якої скупчувались усі інші об’єкти.

«Довкола споруди в Грушеві ми виявили рештки господарських ям та відкритих вогнищ, а також велику кількість керамічного матеріалу (фрагменти горщиків, мисок, кухликів тощо», – розповіла Наталя Войцещук.

Нагадаємо, пам’ятко-охоронні роботи поблизу села Грушів археологи «Рятівної археологічної служби» проводять під час будівництва дороги до нового митного переходу Грушів – Бужомєж. Поселення, якому понад чотири тисячі років, розташоване на території кар’єру, з якого вибирають пісок для нової траси. Пам’ятка є багатошаровою та займає площу більше 2 га. Вперше її виявили під час розвідок у 2008 році, коли досліджували при кордоні інше поселення. Тоді ж археологи НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАНУ фактично за кошти служби провели перші дослідження цієї пам’ятки, під час яких було виявлено 252 об`єкти, серед них наземні житлові і господарські споруди, відкриті вогнища, стовпові та господарські ями тощо.

Фото: прес-служба РАС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *